Новини » Автоновини

Колко дълго живее батерията на електрическия автомобил и как горещините могат да я "сготвят"Admin22.08.2023г 

Колко дълго живее батерията на електрическия автомобил и как горещините могат да я "сготвят"

Погледнете иронията или поне малката закачка: Електрическите превозни средства, които са чудесни за борба с изменението на климата, не се справят добре в екстремни горещини. Това е парадокс, който се проявява в момента, когато множество американски щати изгарят от горещи вълни, които стават все по-чести и по-интензивни.

Високите температури не са криптонит за автомобилите, задвижвани с батерии. Електромобилът в горещ климат трябва да работи по-усилено, за да поддържа батерията и пътниците си на хладно, но той ще функционира добре. На химическо ниво обаче екстремната топлина е подобна на сърдечно заболяване за батериите на електромобилите или на тиха и бавно развиваща се форма на рак.

Това е така, защото когато температурите се покачват, йоните в автомобилната батерия се ускоряват. След като това се случи, те често имат проблеми със закрепването към анода или катода. Натискът и скоростта могат също така да създадат малки пукнатини, които забавят химичните реакции и водят до по-кратък живот на батерията.

В известна степен това се случва при всеки цикъл на бързо зареждане. Използването на суперзарядното устройство на Tesla ще придвижи йоните по-бързо, отколкото включването към електрически контакт, а топлината, генерирана при бързото зареждане, е една от причините батериите на смартфоните да не са по-бързи. Но в изключително горещи дни йоните в батерията на електромобила се движат дори когато автомобилът не се движи или не е включен към електрическата мрежа, а това може да доведе до необратимо намаляване на пробега.

"Най-лошият случай наистина е автомобил, който стои в неклиматизиран гараж във Финикс през цялото лято, без да е включен към електрическата мрежа", казва Скот Кейс, съосновател и главен изпълнителен директор на Recurrent, стартъп, който съставя доклади за състоянието на батерията за клиенти и дилъри на електрически превозни средства. "Това ще доведе до много бързо износване на батерията." Ако автомобилът е включен към електрическата мрежа, той може да използва енергията на зареждане, за да поддържа батерията си охладена.

Студеното време също оказва влияние върху батериите на електромобилите. Колкото по-студено е, толкова по-бавни са химичните реакции и толкова по-малко заряд задържа батерията. Но тези загуби са краткосрочни; напролет батерията в заснежения Мичиган или студения Мейн ще възстанови пълната си функционалност, докато топлината може да намали максималния пробег за постоянно.

"Можеш да инструктираш хората, но не можеш да им кажеш: "Не живейте във Финикс", казва Кейс. "Това е малко несправедливо."
 

Тъй като разпространението на електромобилите напредва успоредно с повишаването на температурите, водачите по целия свят ще трябва да се запознаят с най-добрите практики за поддържане на живота на батерията. Особено в САЩ едни от най-високите нива на разпространение на електромобилите са в горещи места. По данни на Министерството на енергетиката в Калифорния, Флорида, Тексас, Аризона и Джорджия се намират 56 % от автомобилите, задвижвани от батерии в страната. За щастие, грижите могат да неутрализират голяма част от неблагоприятното въздействие на топлината в природата.

"Опитвам се да намеря сянка навсякъде, където мога да я намеря през горещото тексаско лято", казва Скайлър Уилямс, предприемач от Остин, който се е запознал с химията и поддръжката на батериите, преди да купи своя Rivian R1S през август миналата година. "Няма значение дали ще бъда в магазина за хранителни стоки за 10 минути или за два часа. По-добре да се подсигуря, отколкото да съжалявам."

Уилямс спазва и други добри правила: зарежда само на бързи станции, когато това се налага, винаги оставя камиона си включен в електрическата мрежа, когато е паркиран в гаража, рядко зарежда батерията над 80% и използва приложението на Rivian, за да отвори прозорците, ако е далеч от камиона в горещ ден. След почти една година автомобилът му не е загубил никакъв пробег, което предвещава добра препродажба. 

Здравината на батериите бързо се превръща в следващия критичен показател на пазара на електромобили, което стимулира стремежа за количественото ѝ определяне на детайлно ниво. Стефани Валдес Стрийти, директор по стратегическо планиране в Cox Automotive Inc., казва, че четирима от петима купувачи на електрически превозни средства вече вземат предвид дълготрайността на батерията при покупка, което е една от причините екипът ѝ да разработи собствен индекс за измерването ѝ.

"Все още сме в режим на интензивна научноизследователска и развойна дейност, но това е визията", казва тя. "Възможността за закупуване на употребяван електромобил е изключително важна, а прозрачността по отношение на състоянието на батерията ще бъде от ключово значение."

Междувременно Recurrent е с една стъпка напред. Три пъти на ден компанията събира данни за батериите от повече от 17 000 електромобила, регистрирани в нейната услуга. Използвайки тези данни, Recurrent може бързо да даде оценка на всеки конкретен електромобил, като прегледа очаквания му пробег, състоянието на зареждане и брояча на километрите. Ако системата може да заснеме автомобил по време на зареждане, това е още по-добре.

Електромобил, който е преминал през няколко тексаски лета например, може да получи по-ниска оценка от същия модел със същия пробег в умерен климат. И обратното, водач от Тексас, който е взел всички необходими предпазни мерки за своя електромобил, може да получи по-висок резултат за Recurrent от еквивалентен автомобил в по-хладен климат, който редовно е каран до изпразване и след това е зареждан докрай - практики, които увеличават износването на литиево-йонната батерия.

"Производителите се конкурират по три направления: общ пробег, скорост на зареждане и цена", казва Кейс. "Те ще бъдат държани отговорни за четвърта ос, а именно: "Колко дълго ще издържат тези устройства?"

Регулаторните органи в Калифорния вече обмислят предложение, което ще изисква измерване на състоянието на батерията на всеки продаван електромобил. Към днешна дата някои от най-добрите клиенти на Recurrent са дилърски центрове в горещ климат, където разликата между реалния пробег и официалния, "сертифициран" пробег, посочен от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, може да бъде голяма.

"Сертификатите на Агенцията за опазване на околната среда са грешни още от самото начало, тъй като не отчитат температурните колебания", казва Скот. "Това е огромен прелом, който всички трябва да видят."

Източник: bloombergtv.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама