Новини » Крими

Пиян шофьор плати близо 4000 лева за стойността на колата след споразумение



Admin23.08.2023г 

Пиян шофьор плати близо 4000 лева за стойността на колата след споразумение

иян шофьор се е споразумял за условна присъда, като е осъден да плати и 4000 лева, на колкото е бил оценен автомобилът „Волво“, който е шофирал.

От прокуратурата в Плевен съобщиха, че съдът в Кнежа е одобрил споразумение, с което 36-годишен мъж се е признал за виновен, че на 9 юни е шофирал с 1,9 промила алкохол в кръвта.

Според промените в Наказателния кодекс (НК) от началото на месеца, това престъпление се наказва с от 1 до 3 години затвор, но вече съдът задължително отнема в полза на държавата колата на шофьора, ако е негова собственост. Ако собственикът на автомобила е друг, тогава съдът присъжда равностойността на колата.

Така 36-годишният мъж е осъден условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати 3871 лева, на колкото е бил оценен автомобилът, който е карал, когато е бил спрян. Той е бил и лишен от право да шофира за 6 месеца.

Одобреното от съда споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда, припомнят от прокуратурата.

Това е един от първите случаи на приключило дело по новите текстове от НК, които предизвикаха силно недоволство и притеснение у много водачи, че могат да останат без автомобили, дори и да нямат вина. Проблемът е в ненадеждните тестове и бавното излизане на резултатите от кръвните проби за алкохол и наркотици, а от МВР прибързаха с акциите и започнаха да отнемат коли още в първите дни след обнародване на промените.

Това доведе и до спешни срещи на управляващите с ръководството на МВР, след които се разбра, че депутатите обмислят вече нови промени в НК. Очаква се в следващите дни да бъдат изготвени методически указания между МВР и прокуратурата за приложението на НК, както и да се уточни в наредба кога и по какъв ред става отнемането на автомобили.
 

Източник: news.lex.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама