Новини » Автоновини

Заради отнемането на коли за алкохол и наркотици - депутатите отново говорят за промени в НКAdmin23.08.2023г 

Заради отнемането на коли за алкохол и наркотици - депутатите отново говорят за промени в НК

Депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) обмислят вече нови промени в Наказателния кодекс (НК) заради проблемите, които предизвикаха новоприетите текстове в НК, предвиждащи отнемане на колите на шофьори, употребили алкохол или наркотици.

Текстовете влязоха в сила в началото на месеца и според тях съдът задължително постановява отнемане на автомобила при шофиране с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици. Условието е само превозното средство да е собственост на водача, а в противен случай се присъжда неговата равностойност.

Основният проблем с прилагането на новите промени е, че непосредствено след влизането им в сила МВР започна да отнема колите на шофьори след тестове на пътя. НК обаче предвижда това да се прави единствено от съда и то става след влизане в сила на присъдата. Отново съдът може да допусне запор като обезпечение на бъдещо отнемане, а НПК позволява и колата да бъде иззета като веществено доказателство. Не е такъв случаят обаче, когато става дума за шофиране с определената в закона концентрация на алкохол в кръвта, както и след употребата на наркотици. Друг проблем е, че тестовете за наркотици са ненадеждни, а и резултатите от тях излизат след месеци, през които и невинен водач може да остане без кола, ако законът се прилага, както в момента.

Срещу практиката на МВР да отнема автомобили преди да има краен съдебен акт имаше редица възражения от различни браншови организации.

Затова днес депутати се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов, в резултат на което е билоо постигнато съгласие да се изготвят методически указания между прокуратурата и МВР, по които да прилага промените в НК. Това се налага, защото в момента има различна практика в различни региони в страната.

„Първо трябва да видим защо законът се тълкува превратно и се стига реално до временно отнемане на моторни превозни средства, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена“, каза председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев пред БНТ.

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев пък подчерта, че МВР няма правомощия да отнема коли и добави, че управляващите планират да започнат процедура по закупуването на нова апаратура, която да подобри времето на един тест от 6 часа на 15 минути. „Идеята е кръвен тест и резултатът от него да не отнемат повечето от седмица-две. Също така се подготвят 4 нови лаборатории за кръвни тестове„, написа във Фейсбук профила си Настимир Ананиев.

„Част от проблемите могат да се решат на подзаконова база. Но и законът се нуждае от промяна. Той не дава яснота за двама съпрузи в режим на съпружеска имуществена общност – отнема ли се автомобилът или неговата равностойност трябва да се заплати. Сериозен проблем е и с бизнеса – фирми, които отдават коли под наем, фирми със скъпа строителна техника… Ако те попаднат под тези санкции е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен“, заяви и Явор Божанков от ПП-ДБ. Пред БТА той призна, че прибързаното приемане на промените в НК води до проблеми в практиката.

„Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни Божанков.

Според него част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде отнето моторно превозното средство. Той сподели също, че след ваканцията парламентът трябва да потърси вариант да спре прилагането на тези промени, а след това да се мисли какви по-прецизни текстове да бъдат предложени, „за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви“.

Предстоят още срещи с министрите на правосъдието и на здравеопазването за прецизиране на текстовете.

Източник: news.lex.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама