Новини » Автоновини

Xiaomi навлиза в пазара с електромобили след зелена светлина на ПекинAdmin23.08.2023г 

Xiaomi навлиза в пазара с електромобили след зелена светлина на Пекин

Xiaomi е получила одобрение от китайската държава за производството на електромобили, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Това е голяма стъпка към изпълняването на целта на производителя на смартфони да започне да прави леки коли до началото на следващата година, допълва информационната агенция.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), която регулира новите инвестиции и производствения капацитет в китайската автомобилна индустрия, по-рано този месец е дала зелена светлина за производството на електрически автомобили от базираната в Пекин Xiaomi, допълват източниците. Начинанието на Xiaomi е едва четвъртото от края на 2017 г., което печели одобрението на комисията.

Въпреки че одобрението NDRC доближава Xiaomi до масовото производство на електромобили повече от две години след като за първи път обяви плановете си, тя все пак ще се нуждае от разрешение от Министерството на индустрията и информацията (MIIT), което оценява новите автомобилни производители и модели по технически изисквания и изисквания за безопасност.

Xiaomi ще навлезе в сектора за производство на електромобили в Китай в момент, в който най-големият автомобилен пазар в света се бори с поредица от проблеми, включително пренасищане на капацитета и забавяне на търсенето, което предизвика тежка ценова война и нанесе удар върху маржовете на доставчиците.

Xiaomi обеща да инвестира 10 млрд. долара в автомобилния си бизнес в рамките на десетилетие и си постави за цел да достигне масово производство на първите си автомобили през първата половина на 2024 г. Но имаше съмнения дали тези срокове ще бъдат спазени, тъй като комисията беше предпазлива в одобряването на нови планове за производство на електромобили от компаниите поради опасения от свръхкапацитет и забавяне на търсенето в сектора.

Планът на Tesla за разширяване на завода ѝ в Шанхай все още не е получил зелена светлина, за да продължи напред, писа Ройтерс през юни. Източници от индустрията по-рано коментираха пред информационната агенция, че американският производител на луксозни автомобили Lucid Group има желание да произвежда автомобили в Китай, но е бил уведомен, че възможността за това е малка.

Ройтерс не е успяла веднага да определи защо NDRC е дала одобрение на Xiaomi. Нейният завод за електромобили беше посочен от местните власти в Пекин като важен проект за индустриална модернизация.

Xiaomi, която притежава третата по големина марка смартфони в света по продажби, не е отговорила веднага на запитването за коментар. NDRC и MIIT също не са откликнали веднага на изпратените по факс искания за коментар. Източниците са пожелали да останат анонимни.

Докато чакаше одобрение, Xiaomi не спря да работи, завършвайки изграждането на заводските си съоръжения, способни да произвеждат 200 хил. елетромобила годишно в Пекин, сочи статия в държавното издание Beijing Daily от юли.

Източник: investor.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама