Новини » На път

Полицията в Бургас отчете 80 конфискувани коли за месецAdmin12.09.2023г 

Полицията в Бургас отчете 80 конфискувани коли за месец

Само за месец 80 моторни превозни средства са иззети на територията на Община Бургас, съобщиха от МВР. В по-голяма си част това са леки автомобили, конфискувани от водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Още в първия ден след приемане на законовите промени, бяха отнети два леки автомобила, за употреба на алкохол – 1.55 промила и за употреба на канабис, както и камион с полуремарке, за употреба на алкохол с концентрация – 3.02 промила.

Съхранението на иззетите в Бургас моторни превозни средства първоначално се осъществяваше на паркингите към Районните управления, но поради насищането им бе потърсено съдействие от Община Бургас за организирането на ново място за съхранение. Своевременно е отредено ново място за съхранение на иззетите коли, което е специално оборудвано със система за видеонаблюдение, СОТ и жива охрана.

Активните действия на полицейските служители по отношение проверките на водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества ще продължат и в следващите дни. В ход е акцията „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!“, съобщават още от полицията.

Промените, с които се дава право на съдилищата в България да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, влязоха в сила преди месец. В закона са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Източник: segabg.com
Коментари

Добави коментар

Реклама