BGWebCounter

Новини » Автоновини

Отново на училище - съвети към водачите (продължение)


Admin14.09.2023г 

Отново на училище - съвети към водачите  (продължение)

Припомняме, какво трябва и какво не трябва да правим зад волана, за да бъдат всички участници в движението в безопасност. 

Споделете пътя

С училищния бус

Ако шофирате зад автобус – изчакайте. Позволете по-голям спирачен път, отколкото бихте оставили, ако пред вас е кола. Това означава да сте подготвени, когато автобусът спре, за да вземе или остави децата. Не забравяйте, че това често се случва, не на обозначените редовни автобусни спирки.

Зоната от 3 метра около училищен автобус е най-опасна за децата. Уверете се, че спирате достатъчно далеч отзад, за да им осигурите място за безопасно качване или слизане от автобуса. И колкото и да е изкушаващо, когато бързате, не изпреварвайте спрял училищен автобус! Може да има деца, пресичащи пътя пред автобуса, които не можете да видите отзад. В САЩ е абсолютно забранено да подминете спрял училищен автобус, когато специализираните му светлини мигат и прикаченият „СТОП“ знак към корпуса е изваден! Това важи и за насрещно движещите се автомобили! В това видео, може да видите акция на полицията в Сан Бернардино, Калифорния срещу нарушители на това правило.

Не забравяйте, че децата могат да бъдат непредсказуеми. Те не са шофьори, така че не са обучени да забелязват потенциални опасности. И е по-вероятно да поемат рискове, без да осъзнават последствията.

С велосипедистите

Други участници в движението, които стават все по многочислени са велосипедистите. Най-честите сблъсъци между автомобили и велосипеди са причинени от превозно средство, което завива надясно пред велосипедист. Винаги проверявайте близката си мъртва зона, преди да направите десен завой. Особено когато сте изчаквате на светофар или кръстовище. Велосипедистите могат да се появят ненадейно от вътрешната ви дясна страна без да ги чуете. Но нека бъдем честни. За съжаление, голяма част от велосипедистите не спазват закона за движение по пътищата и се движат срещу трафика, преминават пешеходни пътеки, без да слязат и да бутат, минават на червен светофар и т.н. Отговорността за това да няма инциденти е взаимна, а не само на шофьорите или велосипедистите.

Децата с велосипеди „създават“ специални проблеми за шофьорите. Те са по-малко способни да определят правилно условията на трафика. Освен това е по-малко вероятно да сигнализират, когато маневрират. Ако карат велосипед по тротоари, може да не се огледат добре, преди да пресекат пътя. Бъдете нащрек. Очаквайте неочакваното от децата. Обмислете дали да не насочите собствените си деца към „Приложно колоездене за деца велосипедисти“ на СБА. Така вашето дете ще придобие знания за правилата в закона за движение по пътищата и практичния умения, как да карат велосипед безопасно в градски условия. Подходящо е за деца между 10 и 15 години.

Но да се върнем на шофьорите. Има някои правила, които да приложите:

При изпреварване на велосипедисти оставете 1,5 м. разстояние. При бавно движещ се трафик велосипедистите, а и пешеходците могат да задминават моторните превозни средства.
Шофьорите не трябва да завиват веднага (внезапно) на кръстовище, ако това би принудило велосипедист да спре или да завие.
НЕ е разрешено велосипедистите да карат успоредно един до друг!
С пешеходци

Децата често ходят до или от училище сами или на групи. В такива моменти те не обръщат внимание на трафика. Възможно е да гледат мобилните си телефони вместо пътя или да са разсеяни от сладки приказки с приятели. Но бъдете подготвени – може просто да изкочат на пътя пред вас.

Децата, заедно с другите пешеходци, велосипедистите, мотоциклетистите и „тротинеткаджиите“ са уязвими участници в движението, тъй като са по-слабо защитени при настъпване на пътен инцидент и съответно има по-голям риск да пострадат.

Затова:

Бъдете търпеливи – дайте им време и място, за да се придвижат!
Бъдете подготвени, че могат да допуснат грешки!
Съблюдавайте скоростта си!
Съобразете метеорологичната обстановка

Учебната година у нас започва сравнително късно спрямо много страни по света – едва на 15 септември. Това означава, че бързо настъпва есента със своето по-хладно, ветровите, дъждовно и мъгливо време. Бъдете внимателни в подобни условия. Особено при дъжд, останалите участници в движението бързат да стигнат до сухо място. Така, дете или възрастен могат да се втурнат внезапно пред колата ви, без дори да ви видят.

Съвети за безопасност за родители шофьори

Хората, често забравят, но когато карате детето си до училище, това не е ситуация „те и ние“. Като родител имате отговорност да шофирате безопасно. Когато бързате, а около училището се е образувало задръстване, заради други като вас, правилата и добрите обноски могат бързо да бъдат забравени и пренебрегнати. Затова:

Не паркирайте така, че да пречите на останалите участници в движението!
Нека децата да слизат винаги от колата единствено от страната на тротоара!
Ако е възможно споделяйте ходенето до училище с други родители и деца, за да има по-малко коли на пътя.
Дайте пример на децата си! Придържайте се към правилата и добрите маниери.

Източник: СБА



Коментари

Добави коментар