Новини » Автоновини

702 000 ученици влизат в класната стая. На добър час в училище и на пътя!Admin15.09.2023г 

702 000 ученици влизат в класната стая. На добър час в училище и на пътя!

Днес е първият учебен ден. 57 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас е 702 000. След края на лятната ваканция, вратите си за ученици отварят общо 2349 училища в страната. 

Във връзка с безопасността на учениците на пътя Министерството на вътрешните работи ще проведат през месец септември и октомври тяхната традиционна акция "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя".

На много места в страната за първия учебен ден ще бъдат проведени беседи по безопасност за движение по пътищата на децата от първи клас.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ подготви специален увлекателен материал с послания по безопасност на движението за най-малките ученици. Със съдействието на Министерство на образованието и науката разработката ще бъде разпространена по училищата в цялата страна и ще достигне до всички първокласници в началото на учебната година.

Под формата на комикс на тема “Винаги избирам безопасния път до училище!“ са представени различни ситуации на пътя, на които трябва да обръщат внимание децата още от ранна възраст. Достъпните и интересни илюстрации целят да привлекат вниманието на учениците към правилното пресичане и колко е важно винаги да се оглеждаме преди това, както и към правилата при каране на велосипед и при возене в автомобил.

Повишаването на знанията на децата за правилата за движение по пътищата и формирането на култура за безопасно движение по пътищата е приоритет в работата на институциите. Наред с проекти насочени към повишаване вниманието и знанието на децата как да се държат на пътя, предстои да бъде създадена Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението по пътищата. Тя се разработва съвместно от МОН и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се очаква да започне да действа още през следващата година.

Източник: БТА, infoz.bg
 
Коментари

Добави коментар

Реклама