Новини » Автоновини

Протестите на зърнопроизводителите продължават и днес. Очакват се трактори в София



Admin19.09.2023г 

Протестите на зърнопроизводителите продължават и днес. Очакват се трактори в София

Стотици тежки машини блокираха Петолъчката край Ямбол в първия ден от протестите срещу прекратяване на забраната за внос на зърно от Украйна. Протестираха земеделски производители от три области –Ямбол, Сливен и Бургас, като част от национален протест на земеделските производители.

Блокади ще има в цялата страна. Затворени ще бъдат главни пътища, транспортни възли и гранични пунктове. На 19 септември се очаква протестът да блокира София. Намеренията са по- старите трактори да бъдат оставени на Петолъчката, а по – новите да продължат към София. Протестът ще бъде с хора и машини и ще е безсрочен – до връщане на забраната за внос на украинска продукция у нас. Над 20 браншови организации настояват за удължаване на срока за забраната за внос на украинско зърно, незабавно изплащане на пълния размер компенсациите заради войната в Украйна, незабавно изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100% пропаднали площи, преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари, както и за облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

Вчера премиерът акад. Николай Денков заяви готовността на управляващите за възстановяване на диалога със земеделските производители във всеки един момент. От инициативния комитет са категорични, че демонстрациите ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Булфото –снимки Величко Димитров




Коментари

Добави коментар

Реклама