Новини » На път

Започва традиционната акция „Зима“



Admin15.11.2023г 

Започва традиционната акция „Зима“

Началото на традиционната акция „Зима“ бе дадено днес от представители на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ, ИААА, застрахователи и търговци на автомобили.

Акцията, която се провежда за 29-и път у нас, започва от утре, обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. Той припомни, че само миналата зима са загинали 157 човека и определи ситуацията като „касапница на пътя, която трябва да спре“. Началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Димитър Мичев заяви категорично, че тази година ще се прилага нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове. Ежедневно около 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София. Той обясни, че традиционно акцията се провежда в три етапа по 10 дни, като всеки един е с фокус към определени участници в движението по пътищата. По време на първия внимание се обръща на водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, следващата десетдневка е насочена към контрола на пешеходците, а третият е към водачите на моторни превозни средства. За трите кампании сме планирали минимум по една специализирана полицейска операция със съответна насоченост, уточни комисар Димитър Мичев.

Комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, припомни разпоредбата в закона, според която от 15 ноември до 1 март следва автомобилите да се движат с гуми, подходящи за зимна употреба или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. В никакъв случай подготовката на автомобила за зимата не бива да се подценява и тя не приключва само със смяната на гумите. Задължително водачите следва да обърнат внимание на осветителната, електрическата и скъклопочистващата системи, както и на цялостното техническо състояние на автомобила, коментира комисар Ботева.

Д-р Живка Димитрова от БЧК обърна специално внимание на водачите да проверят съдържанието на аптечката си. В случай на тежък пътнотранспортен инцидент тя може да бъде решаваща за спасяването на нечий живот.

Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ припомни, че през зимния период е необходимо шофьорите да увеличат дистанцията между превозните средства, да намалят скоростта и да не предприемат опасни маневри.

Всички пътни управления са в готовност и имат достатъчно консумативи и техника, за да посрещнат предстоящия зимен сезон, заяви Ясен Тодоров от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Източник: Пресцентър на МВР




Коментари

Добави коментар

Реклама