Новини » На път

С глоби се наказва водач, неподготвил автомобила си за зимата



Admin21.11.2023г 

С глоби се наказва водач, неподготвил автомобила си за зимата

Вече почти седмица, "Акция Зима" е в ход. От 27.11 до 01.12.2023 г. в техническите центрове на СБА, може да проверите техническото състояние на автомобила си безплатно*. А, „Пътна полиция“ прави масови проверки за техническата готовност на автомобилите за зимните пътни условия. Кампанията не е предупредителна, а се налагат и глоби, според Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Ключова е проверката на гумите – те не бива да са износени. Дълбочината на грайфера не трябва да бъде по-малко от 4 мм. Ако бъде установена подобна гума в периода между 15 ноември и 1 март следващата година се налага глоба в размер от 50 лв. Нашата препоръка обаче е да не залагате на евтини гуми.


Как да разберем, дали гумата е достатъчно добра за зимата?

Важно е зимната гума да осигурява максимална ефективност при студ, сняг и лед. Дали настоящите ви гуми или новите, които ще закупите могат да отговорят на този критерий, можете да проверите, когато потърсите по тях символа кал и сняг (M+S) (от англ. Mud and Snow) изписан по гумата. Когато този символ е наличен, то това означава, че гумата е специално проектирана и изработена да се представя по-добре в студената част от годината.

Коя зимна гума осигурява най-доброто представяне при студ, сняг и лед?

Гумите със символ на планина с три върха и снежинка на страничната стена осигуряват най-доброто сцепление при зимни условия. Те са съставени от каучукова смес, която остава мека при ниски температури. Те също имат агресивен дизайн на протектора за допълнително сцепление върху сняг и лед. Тези гуми може да имат, както символа на планина с три върха и снежинка, така и символа M+S на страничната стена.

Гуми с какъв символ да изберете?

Двата символа обозначават, че са подходящи за зимни условия, но по-добре е да се насочите към гуми, които имат символ на планина с три върха и снежинка. Тъй като те осигуряват по-добро сцепление. Докато първият вид могат да бъдат по-компромисни. Осигурете си безопасността и комфорта на вас и пътниците ви като задължително използвате гуми с този символ.

Защо дебелината на протектора има значение?

Докато гумите се завъртат, каналът на протектора разпръсква вода и сняг. Това позволява на гумите да осъществят контакт с пътя. Плитките канали намаляват способността на гумите да изтласкват вода и сняг навън, което може да причини аквапланинг и загуба на сцепление.

Как да почистите колата от сняг?

Не е ясно защо, но всяка зима сме свидетели на коли в движение с непочистен сняг по тях. Не е правилно сняг да лети от автомобила пред вас. Премахването на снега само от предното стъкло не е достатъчно за безопасността. Затова използвайте четката за сняг по предназначение и свършете работата си докрай преди да потеглите.

Без видимост през страничните прозорци или огледала, безотговорния и недобросъвестен водач има изключително намалена или никаква видимост за това, което се случва около него. А това излага на риск другите шофьори и участници в движението. Отделянето на малко допълнително време за почистване на цялото превозно средство значително ще подобри безопасността на шофиране през зимата.

Започнете почистването от покрива на колата. След като избутате снега от всички страни преминете към предното стъкло, предния капак, решетката и бронята. Не забравяйте, че регистрационната табела трябва да бъде добре видима и четима. В противен случай ще платите глоба от 50 лв. (Ако живеете в София, друга причина регистрационния номер да бъде четим е новата нискоемисионна зона, която ще заработи след две седмици.) Завършете почистването с останалите врати и прозорци като не пренебрегвате задната врата за багажника и стоповете, които трябва да светят ясно.

* Ремонти и вложени части в посочения период, се заплащат.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама