Новини » Спорт

Триумф на Ньовил, Грязин 10-и под български флаг в Рали „Монте Карло“



Admin30.01.2024г 

Триумф на Ньовил, Грязин 10-и под български флаг в Рали „Монте Карло“

Николай Грязин със Citroën C3 Rally2, който стартира в WRC2 с български лиценз и под български флаг, завърши 10-и, след като бе 8-ми в генералното класиране и лидер в категорията преди последния ден. Звездата на Hyundai Ньовил спечели трите последни специални етапа, като взе и максимума от „пауърстейджа“ – легендарния Кол дьо Турини. Така белгиецът откри кандидатурата си за титлата във WRC за 2024 г. Той направи невероятно каране във Френските Алпи, като покори покритите с лед планински пътища. На финала изпревари съперника си от Toyota Gazoo Racing, Себастиан Ожие с 16,1 сек.

В допълнение към категоричната си победа Ньовил, спечели максималните 30 точки. Той взе предлаганите 18 точки за лидерство в ралито в събота вечер и беше най-бърз в неделя, за да натрупа допълнителни седем точки под новата за 2024 г. точкова структура. Въпреки проблемите с двигателя в началото, Ньовил преодоля тези проблеми и започна атака в събота. Той изпревари както Ожие, така и неговия съотборник в GR Yaris Елфин Евънс. За Ньовил това е втора победа в ралито. Ожие не успя да отблъсне Ньовил въпреки всичките си усилия. Съотборникът му Еванс държеше надмощие след първите два етапа, но авансът му се стопи в събота. Той получи и проблем с хибридната система. В крайна сметка той финишира на подиума 3-и, на 29,1 секунди зад своя съотборник Ожие.

Йохан Росел със Citroën C3 Rally2 спечели победата във WRC2 със страхотно каране в „пауърстейджа“. Той се изкачи до осмо място, като успя да изпревари и Пепе Лопес с Škoda Fabia RS Rally2 на финала, и Николай Грязин. За летящия французин, това е втора поредна победа в Монте Карло в WRC2. Тримата фаворити направиха страхотна битка. В първия и втория ден Грязин бе първи в категорията и 8-и във временното класиране. В края на съботния ден той бе само на две десети пред Лопес. Росел започна в неделя на 6,9 секунди зад съотборника си в Citroën - Грязин. Запазвайки инерцията си, Росел завърши чиста серия от 3 етапни победи, за да спечели първото място с 4,0 секунди пред Лопес. Грязин зае третото място с 11,4 секунди изоставане. 

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама