Новини » На път

Акция: Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси



Admin19.02.2024г 

Акция: Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

От днес до края на седмицата на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция с фокус – контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя се реализира по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се провеждат на територията на всички страни-членки, съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от Главната дирекция „Национална полиция“.

У нас проверките се извършват от съвместните екипи на Пътна полиция, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и ИА „Главна инспекция по труда“. Основното, за което се следи, е спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на времето за почивки от водачите, недопускане на претоварване и изрядност на документите, уточни Антон Ставрев от ИААА.

В календара на Roadpol проверките за движението на този тип превозни средства се извършват три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-големи в сравнение с останалите тежки пътни инциденти.

Поради нарушения, извършени от водачи на автобуси, през 2023 г. са настъпили 173 тежки ПТП, при които са загинали 6-ма и са ранени 241 участници в движението по пътищата. За същия период поради нарушения, извършени от водачи на товарни автомобили, са настъпили 669 тежки ПТП, при които са загинали 60 и са ранени 830 участници в движението по пътищата.

Обобщени резултати от проведени три операции на ROADPOL за проверка на товарни автомобили и автобуси през 2023 г. може да видите в приложената статистика

Най-честите причини за това са:

при шофьорите на автобуси - неправилен превоз на хора (41 ПТП), отнемане на предимство (18 ПТП, от които при отнемане предимството на пешеходец са настъпили 11 ПТП), движение с несъобразена скорост (17 ПТП), неспазване на дистанция (12 ПТП);
при шофьорите на товарни автомобили - извършване на неправилни маневри (216 ПТП, от които 60 поради движение на заден ход), движение с несъобразена скорост (149 ПТП), отнемане на предимство (132 ПТП, от които при отнемане предимството на пешеходец са настъпили 61 ПТП и при отнемане на предимство на кръстовище – 61 ПТП), неспазване на дистанция (71 ПТП).
Обобщени резултатите за България от проведените три операции на ROADPOL за проверки на товарните автомобили и автобусите през 2023г. ( м. февруари, май и ноември):

1.За товарни автомобили:

На територията на страната са проверени общо 24 481 товарни автомобила, от тях 19 632 с българска регистрация и 3 273 с регистрация в ЕС, а 1 004 са с регистрация в трети страни.

Установени са нарушения при 5 196 от общия брой проверени товарни автомобили (21.2%) или приблизително всеки пети проверен товарен автомобил е бил в нарушение.

На 71 от всички проверени товарни МПС е наложена забрана да продължат движението си.

Установените по-характерни нарушения по вид са както следва:

- превишаване на разрешената скорост за движение- 3 796;

- управление след употреба на алкохол – 34;

- управление след употреба на наркотични вещества- 4

- неизползване на обезопасителни колани – 633 ;

- тахографски нарушения – 89;

- тахографски измами/манипулиране- 7

- превишаване на разрешените часове за шофиране – 80;

- техническа неизправност, включително и габаритите – 374;

- претоварване до 12.5 тона – 6;

- претоварване над 12.5 тона – 23;

- нарушения свързани с неукрепване на товарите – 86;

- нередовни документи на водача – 912;

- нередовни документи на превозно средство – 391;

- нередовни документи за превоз на товари – 16;



2.За автобуси

На територията на страната са проверени общо 4 555 бр. автобуси, от тях 3728 с българска регистрация и 310 с регистрация в държава членка на ЕС и 236 с регистрация в трети страни.

Установени са нарушения при 358 от общия брой проверени автобуси (7.86%) или всеки тринадесети автобус е бил е нарушение.

На 4 от всички проверени автобуси е наложена забрана да продължат движението си.

Установените по-характерни нарушения по вид са както следва:

- превишаване на разрешената скорост за движение – 230;

- неизползване на обезопасителни колани – 59;

- управление след употреба на алкохол – 2;

- управление след употреба на наркотични вещества- 0;

- тахографски нарушения – 6;

- техническа неизправност – 39;

- превозване на по-голям брой пътници от позволеното – 4;

- нередовни документи на водача – 70;

- нередовни документи на превозвача – 6;

СТАТИСТИКА ПТП 2023 ГОДИНА

ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ

Поради нарушения, извършени от водачи на товарни автомобили, през 2023 г. са настъпили 669 тежки ПТП, при които са загинали 60 и са ранени 830 участници в движението по пътищата.

Най-често водачите на товарни автомобили са причинявали тежки ПТП:

- поради извършване на неправилни маневри – 216 ПТП, от които 60 поради движение на заден ход,

- поради движение с несъобразена скорост – по 149 ПТП,

- поради отнемане на предимство 132 ПТП, от които при отнемане предимството на пешеходец са настъпили 61 ПТП и при отнемане на предимство на кръстовище – 61 ПТП;

- поради неспазване на дистанция – 71 ПТП, и др.

Поради основна причина – управление след употреба на алкохол – 5 ПТП, а след употреба на наркотични вещества или техни аналози – 1 ПТП.



АВТОБУСИ

Поради нарушения, извършени от водачи на автобуси, през 2023 г. са настъпили 173 тежки ПТП, при които са загинали 6 и са ранени 241 участници в движението по пътищата.

Най-често водачите на автобуси са причинявали тежки ПТП:

- поради неправилен превоз на хора (41 ПТП),

- поради отнемане на предимство 18 ПТП, от които при отнемане предимството на пешеходец са настъпили 11 ПТП;

- поради извършване на неправилни маневри и

- поради движение с несъобразена скорост – по 17 ПТП,

- поради неспазване на дистанция – 12 ПТП, и др.

Поради основна причина – управление след употреба на наркотични вещества или техни аналози – 3 ПТП.

Източник: Пресцентър на МВР




Коментари

Добави коментар

Реклама