Новини » Еко-ауто

Lancia Ypsilon се завръща като електромобил



Admin20.02.2024г 

Lancia Ypsilon се завръща като електромобил

Новият модел е по-дълъг с 20 см от предходния и достига 4,08 м

Преди около 40 години градският автомобил Lancia Ypsilon излезе на пазара и издържа какви ли не изпитания и проверки във времето. Многократно се прогнозираше, че дните на този модел са преброени и скоро ще паркира в историята. „Дребосъкът“ обаче се оказа доста жилав. Той остана последната кола, която традиционната марка Lancia произвеждаше през последните години. Напоследък се продаваше се само в Италия, но пък там винаги е един от най-търсените автомобили.

Концернът Stellantis се опитва да вдигне на крака Lancia и първата стъпка в това отношение е възраждането на Ypsilon и възобновяването на продажбите извън Италия. На малката кола е отредена главна роля в завръщането на марката на автомобилната сцена. В следващите години към нея ще се присъединят още два автомобила с познати от миналото имена – Delta и Gamma.

В съответствие с политиката за електрификация новият модел Ypsilon излиза на пазара като електромобил. В по-късен етап ще се появи и версия със задвижване тип mild-хибрид с 48-волтова технология. Производството е локализирано в испанския град Сарагоса, а първите продажби ще бъдат в Италия и в новосъздаващата се дилърска мрежа в Белгия, Холандия, Франция и Испания. През следващата година към нея ще бъдат добавени и други държави.

Електрическата версия на новия модел Lancia Ypsilon ще се лансира на пазара със специална серия Cassina, която се състои от 1906 автомобила. Броят съответства на 1906 г., когато тогавашният тестов пилот на FIAT Винченцо Ланча се сбогува с работодателя си и основава своята компания в Торино. Две години по-късно той представя първия си модел Tipo 51. През 1969 г. марката преминава към концерна.

Cassina е производител на ексклузивни мебели, който участва в разработването на Ypsilon от самото начало и предостави някои идеи, които сега се прилагат и в серийния модел. Това включва ръчно изработеният плот Tavolino - многофункционална масичка за кафе, която според дизайнерите има за цел да направи интериора по-привлекателен. Като цяло оформлението на Ypsilon възприема новия дизайнерския стил Pu+Ra, който беше показан миналата година при представянето на концептуалния автомобил.

Възроденият модел на Lancia е пораснал значително в сравнение с предшественика си с около 20 сантиметра до 4,08 метра на дължина. Много от дизайнерските му черти отразяват и напомнят историята на традиционната италианска марка. Задните светлини са повлияни от легендарния победител в ралита Stratos, а надписите на задната част възприемат линиите на класическите модели на Lancia.

В интериора разработчиците залагат на нов интерфейс, който наричат ​​Sala - на италиански означава всекидневна, но в конкретния случай означава звук, въздух, светлина и увеличаване. Системата комбинира функциите на аудио и климатизация, както и осветление. Те могат да се контролират с един бутон или с гласова команда. Климатичната система е оборудвана с филтър, който елиминира до 99 процента от вредните частици в приходящия въздух.

Електрическата задвижваща система на новия модел Lancia Ypsilon се състои от електромотор с мощност 115 kW (156 к.с.). Той се захранва от батерия с капацитет 54 kWh. Тази конфигурация се ползва и от други модели на различни марки в рамките на концерна Stellantis. По предварителна информация разходът на енергия варира от 14,3 до 14,6 kWh, а ускорението от 0 до 100 км/ч продължава 8,2 секунди. Максималната скорост на движение достига 150 км/ч.

Конструкторите на Lancia обещават пробег от 403 километра с едно зареждане. В градски условия на шофиране дистанцията трябва да е по-голяма и дори да надхвърля 600 км, тъй като при честите намалявания на скоростта и спиране батерията ще се зарежда с възстановената кинетична енергия. На станция за бързо зареждане са необходими 24 минути, за да се зареди батерията от 20 процента до 80 процента. Все още няма информация какви ще бъдат цените на новия Ypsilon на пазарите, където ще се предлага. В Германия и в други европейски държави вече отпадат държавните субсидии за покупка на електромобили и това провокира производителите да търсят начини за по-изгодни цени.

Източник: trud.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама