Новини » Автоновини

Как новите шофьори да изберат първата си кола



Admin28.02.2024г 

Как новите шофьори да изберат първата си кола

Много млади хора с голямо желание се записват за шофьорски курс, с нетърпение очакват да го завършат успешно, да вземат Свидетелството за управление на МПС и съответно да се качат в първата си кола. От самото си създаване през 1886 г. автомобилът винаги е бил символ на свобода и независимост. Досещате се, първият автомобил създаден в Германия от г-н Карл Бенц, съвсем не е разполагал с невероятни екстри и системи за безопасност. Първият автомобил за всеки нов водач също обичайно не разполага с последните технологии и откровени ненужни глезотии. Но това съвсем не означава, че той не трябва да бъде безопасен. Затова ви предлагаме кратък списък, който не включва мощни двигатели за дрифтове, защото те нямат място на пътищата отворени за обществено ползване. Тук обаче ще намерите примери за достъпни и безопасни коли, с които младите водачи да развиват и подобряват своите умения зад волана. Защото книжката кола не кара!

Кои са най-добрите коли за „нови“ шофьори?

Предложение № 1

Рено Клио е фантастичен универсален автомобил и дългият му списък от възможности го прави страхотен автомобил за нови шофьори. Препоръката ни е да заложите на базовия модел – с 90 к.с. и ускорение от 12 сек е напълно достатъчно не само за уменията ви включително и когато става дума за паркиране. Допълнително с базовия 1,0-литров бензинов двигател осигурява прилична производителност, както и ниски разходи за гориво и застраховка. По-новите модели разполагат и с екстри, които биха се харесали, а дори бихме казали са необходимост за младите хора – безжична подложка за зареждане на телефон, LED фарове, предни и задни сензори за паркиране. Привлекателно за модела е това, че има добра возия и управление, леко твърда обаче при ниски скорости, както и практичен багажник, но неудобството е високия ръб, който може да пречи в някои случаи. Друг недостатък е тясното пространство за високи пътници на задната седалки. Цената при по-старите модели е между 3500 и 6000 лв. за 15-20 годишните (прилични) коли. Ако заложите на 10-годишна пригответе 12 хил. лв. и повече.

Предложение № 2

Шкода са известни със своята отлична комбинация между стойност и практичност и моделът Фабия не прави изключение. Това е една от най-добрите малки коли , ако искате да превозвате пътници. Привидно малък, но въпреки това има изненадващо много място на задните седалки – трима възрастни ще седят по-удобно отколкото в Клиото. Багажникът също е един от най-големите сред всички малки автомобили. Отново препоръката е да се насочите към базовото ниво на оборудване, независимо от годината на производство на която се спирате. Все пак Фабията е по-скъпа от Клиото и може да предложи по-малко екстри от френската кола. Управлението е пъргаво, но от интериорът не очаквайте лукс, а „инфотейнмънт“ системата има склонност към грешки, които могат да бъдат изнервящи. Ако купувате Фабия произведена преди 2010 г. – 5 хил. лв. ще ви стигнат. За по-нова ще трябва да „извадите“ два или три пъти повече пари.

Предложение № 3

Ако търсите забавна за шофиране кола, но евтина, тогава Сеат Ибиза ще бъде най-добрият вариант. Това е един удивителен модел що се отнася до управление – кормилото е прецизно, а окачването компенсира несъвършенствата. Страхотна при завои. Перфектният вариант е да заложите на 1,0-литровият бензинов двигател от средното ниво, с турбокомпресор. Той дърпа по-нетърпеливо от базовия мотор и набира по-бързо. Трябва да знаете още, че това е просторен за своя клас автомобил и страхотен за шофиране, но шумен на пътя. За кола напуснала завода около 2010 г. 5 хил. лв. са достатъчни, но ако търсите по-нова Ибиза сумата е петцифрена.

Предложение № 4

Въпреки че е много малък, Хюндай и10 е практичен автомобил. Има достатъчно място на задните седалки за двама възрастни, за да се настанят удобно, включително и по-високи пътници – благодарение на квадратната си форма. Освен това отпред има много място и възможност за регулиране на седалката, така че шофьорът да се чувства удобно. Що се отнася до безопасността има само три звезди по Euro NCAP. Все пак колата е удобна и тиха при шофиране. Може да се каже, че имате пет места и прилично място отзад. Оборудването също е много добро, но избягвайте двигателят без турбокомпресор – слаб е. Освен това автоматичната скоростна кутия е бавна. Произведените след 2015 г. Хюндаи от този модел се търгуват за около 15 хил. лв. „втора ръка“.

Предложение № 5

Дачия Сандеро е една от най-евтините коли, които можете да закупите, но това не означава, че идва обезателно с дълъг списък от компромиси. Всъщност румънската гордост е силно предложение в класа на малките автомобили – практичен, с много място на задните седалки и багажника, освен това возенето е доста удобно. Базовият двигател може също да работи с бензин и на газ, за да намали текущите разходи. При оборудването – не залагайте на базовото. Относно безопасността тя е само две звезди. Все пак цената е най-добрата възможна, дори ако заложите на чисто нов автомобил. Не е най-забавната кола на света, нито най-тихата. Сандеро произведено между 2010 и 2015 г. може да ви струва в диапазона 4 – 9 хил. лв., но дори и такова на седем години е с цена около 12 хил. лв. Естествено за такова произведено през това десетилетие цената е по две.

*Предложените модели и автомобили не представляват търговско предложение или реклама.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама