Новини » Еко-ауто

САЩ проучват рисковете за сигурността от китайските електромобили



Admin01.03.2024г 

САЩ проучват рисковете за сигурността от китайските електромобили

САЩ ще проучат потенциалните рискове за данните и киберсигурността, породени от китайските електрически превозни средства и други свързани с интернет автомобили, съобщи Министерството на търговията, цитирано от Bloomberg. Ведомството възнамерява да предприеме действия, преди китайските производители да навлязат на американските пазари.

Вашингтон все още не е решил да наложи забрана за вноса на китайски електромобили, но американските власти все пак могат да предприемат някои ограничителни мерки върху импорта на готови автомобили или части от азиатската страна, съобщава Bloomberg, цитирайки представител на президентската администрация.

Потенциалните ограничения могат да засегнат набор от свързани и автономни превозни средства, както и на компоненти от Китай и други страни, добавя служителят.

„Правим го сега, преди произведените в Китай превозни средства да станат широко разпространени в САЩ и потенциално да застрашат нашата поверителност и националната ни сигурност“, изтъква от своя страна министърът на търговията Джина Раймондо пред журналисти.

Китайските автомобилни компании имат много ограничено присъствие в САЩ поради 27,5-процентните мита, въведени от бившия президент Доналд Тръмп. Администрацията на настоящия държавен глава Джо Байдън обмисля да повиши още повече тези мита, но представителите на Белия дом се притесняват, че митата сами по себе си няма да са достатъчни, за да задържат китайските коли извън страната, тъй като фирмите насочват пратките през трети страни и създават търговски обекти на места като Мексико.

Междувременно Европейският съюз (ЕС) започна разследване относно ефектите от държавната подкрепа за китайските електромобилни компании и обмисля блокиране на техните превозни средства най-вече от съображения за икономическата, отколкото за националната сигурност.

Разследването, обявено в четвъртък, се вписва в по-широката цел на администрацията на Байдън да подкрепи американската автомобилна индустрия и да наблюдава инвестиционните модели на китайски фирми като BYD Co., разкрива служител - но е конкретно мотивирано от рисковете за националната сигурност. Няма конкретен инцидент или констатация, които да стимулират разследването, добавя служителят, а по-скоро опасения, които произтичат от постоянния преглед на заплахите, отправени от Китай, основният геополитически съперник на САЩ.

Китайските производители на автомобили се превърнаха в едни от най-големите играчи на пазара на електромобили, отчасти благодарение на щедрите и широкообхватни държавни субсидии. BYD продаде повече напълно електрически превозни средства от Tesla Inc. през четвъртото тримесечие на миналата година, предлагайки по-широка гама от по-евтини автомобили.

Пекин има свои собствени ограничения относно чуждестранните превозни средства, продавани или карани във втората по големина икономика в света, включително забрана за автомобили на Tesla за достъп до определени правителствени и военни обекти поради опасения за националната сигурност. Китайските разпоредби също така изискват автомобилните компании да съхраняват и обработват множество данни в рамките на страната - правило, което може да обхваща чувствителна лична информация, събрана от електромобилите..

Раймондо за първи път очерта опасенията на администрацията на Байдън за сигурността в забележки пред Атлантическия съвет миналия месец, една седмица след като Министерството на търговията назначи нов директор на службата, който ще ръководи разследването. Тази служба ще приема обществена обратна връзка през следващите 60 дни, но не се ангажира с конкретна времева рамка за окончателно политическо решение.

В сряда Белият дом разкри отделна, по-широка изпълнителна заповед относно сигурността на данните в редица индустрии, както беше съобщено за първи път от Bloomberg миналия месец. Разследването, обявено в четвъртък, се припокрива донякъде, но е различно, с акцент върху киберсигурността в допълнение към данните.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама