Новини » Автоновини

Коя кола е най-добра за неопитни шофьори - втора част



Admin05.03.2024г 

Коя кола е най-добра за неопитни шофьори - втора част

Добрият първи автомобил съчетава безопасност, стил и достъпност, както по отношение на цена, така и на експлоатационните разходи. Купуването на първата кола е вълнуващо преживяване. Това обаче не означава, че намирането на правилната кола е лесен процес. Списъкът с опции може да бъде дълъг и има много неща, които биха могли да променят крайната цена, която сте готови да платите. Ето още пет предложения, които да обмислите.

Предложение № 6

Фоуксваген Поло предлага интелигентност, удобство и практичност, освен това е много добро за шофиране. Без изненада заложете на 1,0-литровият бензинов двигател с 94 к.с. този, който е и в Шкодата и Сеата. Аргументите са същите – дърпа и при ниски обороти благодарение на своя турбокомпресор. Все пак полото е по-скъпо от споменатите събратя, но идва с дълъг списък стандартни екстри включително и при системите за безопасност. Разбира се, всичко варира и според годината на производство и модификациите, включително и цената, която е между 6 и 12 хил. за 10-15 годишните модели.

Предложение № 7

Пежо 208 е най-комфортната кола в този списък. Препоръката е да търсите 1,2-литровият бензинов двигател с 99 к.с., който е пъргав и същевременно пестелив. Все пак шофирането му няма да е от най – вълнуващите. В някои случаи нестандартният дизайн на волана може да затрудни водача. Ако купите колата с „инфотейнмънт“ система – тя се справя горе-долу – не бъдете много взискателни към нея. Пежо 208 можете да намерите „втора ръка“ за около 9-11 хил. лв. произведено около 2012-13 г. За 2-3 години по-нови бихте дали 2-3 хил. лв. повече.

Предложение № 8

Киа Пиканто може да бъде страхотна кола и евтина за притежаване. С малък 1,0-литров двигател с мощност 66 к.с. с нисък разход на гориво. Както може да се очаква от кола с толкова малко конски сили обаче, тя не е с много бързо ускорение - 15 сек. до 100 км/ч. Интериорът и управлението са подредени и спретнати, возията е твърда при ниски скорости. Колата не е чак толкова просторна. Около 8-9 хил. лв. могат да ви осигурят Пиканто на 12-13 години. Подгответе си над 15 хил. лв. за модел след 2015 г. Киа „държат“ цена поради високото си качество в последните няколко генерации от моделната си гама.

Предложение № 9

Опел Корса има широка гама от двигатели и оборудване, от които да избирате, плюс това има голям багажник. Съветваме да се оглеждате за 1,2-литровият бензинов двигател от средния клас с мощност 99 к.с. и с ускорение 10 сек. от 0 до 100 км/ч. Оценката за безопасността обаче не е много висока. Стара Корса от 2010 г. излиза около 6 хил. лв. Добавете още 6 хил., ако искате да бъде произведена с 6 години по-късно.

Предложение № 10

Мазда 2 е много лесен за разбиране автомобил и това е подпомогнато от лесния за използване интериор и удобната позиция на шофиране. Ако сте висок шофьор потърсете кола, която да бъде с регулиране на седалката на водача и волана по височина. Багажникът е малък, ако това е от значение за Вас. На вторичният пазар двойката върви по 5-7 хил. лв. за коли около 2010 г. Около 2015 г. сумата е двойна.

Финални думи

Най-важното е, че първата кола трябва да бъде евтина за застраховка и поддръжка. Шофьорите с малък или никакъв опит зад волана са много по-склонни да попаднат в злополука, отколкото по-опитните шофьори, много от които са навъртели повече километри и опит. Ето защо малките коли често са идеалното решение – новите водачи не се нуждаят от голям двигател, така че малките обикновено са по-евтини за закупуване, експлоатация и застраховане от по-големите модели, като например семейните автомобили (комби, мини ван). Разбира се, има много други фактори, които трябва да се имат предвид, включително безопасността, практичността и икономията на гориво. Каквото и да изберете не правете компромиси нито с техническата изправност и безопасността на автомобила, нито с вашето поведение на пътя, което не бива да застрашава другите участници в движението, както и пътниците, които возите.

Не забравяйте и да се застраховате в случай на повреда по време на път, за да не давате стотици левове за Пътна помощ. Как да избегнете тези разходи? Разгледайте картите и допълнителните пакети на СБА за Пътна помощ, на която може да разчитате 24/7.

Източник: СБА
 




Коментари

Добави коментар

Реклама