Новини » Еко-ауто

България привлича производители на компоненти за електромобили



Admin05.03.2024г 

България привлича производители на компоненти за електромобили

Променя ли се стратегията на китайските производители при продажба на автомобили, коментира арх. Любомир Станиславов, председател на Automotive Cluster Bulgaria за investor.bg

В България има производители, които изключително успешно се възползват от прехода към електрификация на автомобилите. И дори временното охлаждане, което се наблюдава в момента, дава възможност на западноевропейските производители да преформатират мощностите при избора къде да произвеждат определен компонент за електрически автомобил, защото ние сме икономически ефективна дестинация. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи архитект Любомир Станиславов, председател на управителния съвет на Automotive Cluster Bulgaria.

За пример той даде дъщерната компания у нас на японската компания Yazaki „Язаки България“. „Всички свързват компанията с кабелните снопове – тя има три завода в България. Два и половина от тези заводи правят изключително снопове за електрически автомобили за Мерцедес, които са много по-скъпи от тези за конвенционалните автомобили, където говорим само за нисковолтови кабели“, обясни експертът. Той поясни, без да влиза в подробности, за проекти в производството на батерии у нас с R&D център, както и за рециклиране на батерии. Станиславов напомни и за разработките на Nidec за електромотори от ново поколение, които подобряват динамиката на електромобила.

Що се отнася до Автосалона в Женева, който бе едно от най-влиятелното събитие в миналото, през тази година изложението е било на много по-малка площ. „Renault 5 беше голямата звезда на събитието и вероятно ще бъде най-голямата премиера за тази година. Това е нещото, за което всички говорят и другите все още не са могли да направят, а именно – достъпен, малък електроавтомобил с пробег от порядъка на 400 км на цена от 25 хил. евро, която е сравнима с конвенционален автомобил“, съобщи арх. Станиславов.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама