Новини » На път

Автошествие на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско



Admin13.03.2024г 

Автошествие на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Десетки автомобили с миньори и енергетици се събират на паметника на Св. Иван Рилски в Раднево тази сутрин. Всички те са членове на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“.
В 8,00 часа от мястото тръгва организира протестно автошествие. Участниците ще се отправят с автомобилите си през града към ТЕЦ "Брикел"- Гълъбово, където ще блокират движението за 45 минути и ще продължат по АМ Тракия към Птицекомбината в Стара Загора, където отново ще блокират движението за 45 мин. След това ще завършат протеста си обратно в Раднево.

От неправителствената организация се обявяват против Зелената сделка и за запазване на комплекс Марица изток. Станимир Георгиев, председател на новоучреденото сдружение, обобщи исканията:

1. Премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на ел. енергия, добивана от въглищни ТЕЦ.

2. Изпълнение на концесионния договор на Мини Марица Изток, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса, като една част от земите да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

3. Обявяваме се против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което ще доведе до немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток.

Източник: bnr.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама