Новини » Автоновини

Топ 5 ежедневни нарушения на пътя



Admin13.03.2024г 

Топ 5 ежедневни нарушения на пътя

1. Неизползване на обезопасителния колан от всички пътници
Постепенното въвеждане на задължителното поставяне на обезопасителните колани в автомобилите определено даде положителен ефект. След като бе въведено и задължението всички пътуващи в колата да бъдат с обезопасителен колан, включително и седящите на втори, респ. в някои автомобили и трети ред пътници, това все още не се спазва! Въпреки, че в Правилника за движение по пътищата (Чл. 182. (2.)) е казано: „Пътниците са длъжни да използват обезопасителните колани, монтирани в автомобила“. Освен това подобен текст е разписан втори път и в Закона за движение от пътищата (ЗДвП). Глобите, които се предвиждат са 50 лв. за водач и за всеки пътник, който се вози без поставен колан. (Чл. 183., (4), 7. и Чл. 184., (4) от ЗДвП) Рисковете за живота и здравето при настъпване на произшествие съвсем не са за пренебрегване. Научете или си припомнете всичко, което трябва да знаете за предпазните колани.

2. Неспазване на дистанция
Честа причина както за леки, така и за тежки пътни инциденти е неспазването на дистанция, която да позволява ограничаване на скоростта или спиране при възникнала необходимост. Правилникът за движение по пътищата точно и ясно обяснява какво трябва да бъде разстоянието между движещи се превозни средства:

Чл. 75. (1) Водачът в зависимост от скоростта на движение, от състоянието на пътната повърхност и от спирачните възможности на управляваното пътно превозно средство е длъжен да спазва такава дистанция от движещото се пред него превозно средство, че да може да избегне удар в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

Чести опасни практики е бързащи шофьори да не съобразяват дистанцията с метеорологичните условия и пътната обстановка – задръстване, зона от пътя, където е настъпила катастрофа, населено място и т.н. Законодателството предвижда 200 лв. глоба при неспазване на дистанцията, „ако деянието не съставлява престъпление“, се казва още в чл. 179., (2).

3. Вглеждане в телефона и „инфотейнмънт“ системата
Независимо кога и къде (на кръстовище, в задръстване, по магистрала) отклоняване на вниманието и погледа на водача в посока различна от съблюдаване на пътната обстановка е изключително опасно. Глобата е само 50 лв. (Чл. 183., (4), 6. ЗДвП) за това рисковано поведение от страна на твърде много шофьори, които нямат причина да боравят с телефона, докато колата е движение. „Инфотейнмънт“ системите в модерните коли, които предлагат много от функциите на телефоните също могат да доведат до разсейване и да повишат риска от катастрофа, за това ги използвайте минимално, докато управлявате. Концентрацията трябва да бъде върху пътното платно. Ако е наложително – отбийте и тогава насочете вниманието си към дисплея.

4. Използване на аварийните светлини, за да се паркира в нарушение
Паркирането е голям проблем в много населени места, но със сигурност не е оправдание да се включват аварийните светлини и с това някои водачи да си позволяват да паркират, било то и временно, където на тях е удобно. Недопустимо е да се паркира веднага след оживено кръстовище само защото така е най-удобно на някой да отиде до близкия търговски център, с което да затрудни движението на десетки други автомобили отнемайки възможността да се движат в заетата от спряното превозно средство лента. Това е само пример от многобройни други от родната действителност, но е време тази практика да се прекрати. Видимо е, кога някой наистина има технически проблем и се налага принудително спиране дори внезапно, което отново ни връща към нуждата от дистанция. Най-често глобите за неправилно паркиране се налагат от общините и варират спрямо тежестта на нарушението. Например при паркиране на инвалидно място глобите са най-солени – 200 лв.

Припомняме, че аварийните светлини се използват само при:

принудително спиране на пътя в случай на възникнала техническа неизправност в превозното средство
спиране на стоп-палка на полицейски служител
управление на МПС с технически неизправности, както и при теглене на такова превозно средство
рязко спиране на пътя, включително и в участъци, при които са настъпили произшествия, извършват се ремонти и др.
поради заслепяване на водача от фарове, за да сигнализира движещите се зад него превозни средства
при възникване на авария
 

5. Прегазване на животни
В законодателството пряко обвързано с пътната безопасност няма конкретно наказание в случаи на прегазени животни. Все пак Законът за защита на животните в чл. 61. (1) предвижда глоба от 500 до 1000 лв. при проява на особена жестокост към животно, освен ако деянието не съставлява престъпление. Безброй много са блъснатите и загинали животни. Освен жертви като кучета и котки, в някои общини в страната жертва стават и защитени, полезни за природата и редки видове. Таралежите например са с най-строга защита от закона – забранени са действия като улавяне, убиване, преследване и дори обезпокояване и превозване. Глобата е между 5 и 10 хил. лв. За съжаление трупове на таралежи са честа гледка през пролетта и лятото по пътищата, например на община Елин Пелин. Затова още веднъж ви призоваваме да бъдете бдителни, като шофьори и граждани. Ако по пътя, по който пътувате има поставен предупредителен знак А 22 „Възможна е поява на диви животни“, вече може да имате едно на ум, че това е участък, където не е изключено на пътя внезапно да се появи животно. Не оставяйте подобни инциденти без последствия, ако станете свидетел на умишлено прегазване на животно – сигнализирайте. В подобни и други ситуации видеорегистраторите също са полезни и разбира се камерите на мобилните телефони. Припомняме още, че видеорегистраторите имат доказателствена стойност в съда.

Източник: СБА
 




Коментари

Добави коментар

Реклама