Новини » Автоновини

Автоконцерните в САЩ залагат на хибридите



Admin25.03.2024г 

Автоконцерните в САЩ залагат на хибридите

Докато продажбите на хибридни превозни средства в САЩ растат, а продажбите на електрически превозни средства се охлаждат, производителите на автомобили и доставчиците им залагат, че потребителското търсене на електрифицираните модели с двигател с вътрешно горене ще се окаже трайна тенденция, пише Ройтерс.

Автомобилните производители и доставчиците добавят капацитет за изграждане на бензиново-електрически хибридни и плъгин хибридни превозни средства за пазара в САЩ в отговор на повишеното потребителско търсене на технология, за която General Motors и други компании някога планираха постепенно да се откажат в полза на изцяло електрическите автопаркове.

Продажбите на хибриди в САЩ са нараснали пет пъти по-бързо от продажбите на електромобили през февруари, изчислява Morgan Stanley. Плъгин хибридната версия на SUV Jeep Wrangler формира половината от общите продажби на Wrangler в САЩ през втората половина на 2023 г. спрямо 37% през първата половина на годината.

Продажбите на хибриди на Ford Motor се увеличават с почти 37% през първите два месеца на годината, водени от търсенето на хибридния компактен пикап Maverick.

„Най-горещата кола в нашата партида в момента е хибридът Maverick“, разкрива Скот Симърс, генерален мениджър на търговеца Palm Springs Motors в Катедрал Сити, Калифорния.

Хибридният Maverick сега представлява около половината от продажбите на модела, като дилърите казват, че биха могли да продадат повече, ако Ford можеше да ги произвежда по-бързо.

Пренасочването на индустрията към хибриди е предизвикателство за климатичните политики на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в подкрепа на електрическата мобилност.

Президентските избори в САЩ през ноември обаче излагат на риск субсидиите за електромобили и правилата за емисиите на Белия дом. Повечето традиционни автопроизводители губят пари от електромобилите, а хибридите са по-печеливш начин за намаляване на емисиите, ако бъдещата администрация промени курса, изтъкват анализатори.

„Хибридите са голям хедж срещу административна промяна, която охлажда натиска от регулаторна гледна точка“, коментира Марк Уейкфийлд от AlixPartners.

Поддръжниците на по-строги ограничения върху емисиите от коли с двигатели с вътрешно горене се притесняват, че администрацията на Байдън може да предложи стимули за производителите да продават повече плъгин хибриди, които също притежават такива двигатели.

Водени от Toyota, Ford и Honda, производството на хибриди в Северна Америка може да нарасне до 20% от общото производство на леки коли до 2025 г. в сравнение с 14% дял за електромобилите, става ясно от данни на AutoForecast Solutions.

Инвестиции в хибриди

Доставчици като Schaeffler правят дългосрочни инвестиции за разширяване на капацитета за производство на хибриди.

Германската компания планира да инвестира 230 млн. долара в нова фабрика в Дувър, щата Охайо, за да увеличи производството на електрически оси, използвани в хибридните задвижващи системи. В момента Schaeffler доставя ключови компоненти за хибридните системи, предлагани в пикапите Ford F-150.

Ford заяви, че планира да удвои дела на хибридните F-150 до 20% от продажбите на компанията. Марк Макграт, ръководител на американските операции на Schaeffler, посочва пред Ройтерс, че очаква още по-широко приемане на хибридните задвижвания при тежкотоварните пикапи и големите SUV модели.

Хибридното търсене се подхранва от потребители като Джереми Аштън от East New Market, Мериленд.

Разочарован от лошата икономия на гориво на неговия пикап Ford F-150, задвижван от V8 двигател, Аштън залага на хибрид F-150 на цена около 61 хил. долара. Сравнимите бензинови пикапи "са на една и съща цена. Някои от бензиновите дори са по-скъпи", изтъква той.

Аштън казва, че не харесва външния вид на изцяло електрическия пикап Lightning на Ford.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама