Новини » Автоновини

Австралия нанесе удар на Tesla с по-облекчени правила за емисиите



Admin26.03.2024г 

Австралия нанесе удар на Tesla с по-облекчени правила за емисиите

Австралийското правителство отстъпи пред политическия натиск и нарастващата обществена реакция и смекчи планираните стандарти за емисии от превозни средства, предоставяйки потенциална победа на Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp. за сметка на производителя на електрически автомобили Tesla Inc., съобщава Bloomberg.

Новите стандарти за горивна ефективност все пак ще влязат в сила на 1 януари 2025 г., както беше първоначално предвидено, но след консултация с автомобилната индустрия началната дата за автомобилните производители, натрупващи дебити и кредити, беше отложена до 1 юли същата година.

Освен това правителството обяви, че ще коригира ограниченията при емисиите за по-тежки автомобили, като популярните в страната Ford Ranger и Toyota Hi-Lux. Някои предпочитани задвижвания, като това на четирите колела също ще бъдат преместени в категорията на леките търговски превозни средства от категорията на леките коли, като Toyota Landcruiser и Nissan Patrol, което им дава по-голяма свобода относно емисиите.

На пресконференция в Канбера, на която участваха и представители на Toyota, Tesla и Hyundai Motor Co., министърът на индустрията Катрин Кинг каза, че правителството е отговорило на „практическите предложения“ в консултацията си относно политиката и се е спряло на „австралийски стандарт за австралийските потребители“.

Говорейки заедно с Кинг, главният изпълнителен директор на Toyota за Австралия Матю Калачор каза, че новите стандарти ще представляват „значително предизвикателство“, но автомобилният производител иска да види амбициозни реформи. Старши мениджърът на Tesla за развитието на бизнеса и политиката Сам Маклийн заяви от своя страна, че никой автомобилен производител не е получил всичко, което иска, но новата политика е „много солиден компромис“.

„Това е много умерен стандарт, който извежда Австралия от наистина последното място в този преход към средата на класацията“, изтъква Маклийн.

Освен Австралия, Русия е единствената друга развита икономика без стандарти за емисии при автомобилите. Това ограничи гамата от електрически автомобили, налични в Австралия, тъй като производителите насочват електромобилите към страни, където трябва да отговарят на по-строги правила за емисиите.

Лявоцентристкото лейбъристко правителство на Австралия обеща да въведе стандарти за горивна ефективност на федералните избори през 2022 г. като част от редица мерки за ограничаване на въглеродните емисии в страната. Държави, включително САЩ, развиват политики за горивна ефективност от десетилетия.

Правителството обяви своя предпочитан вариант през февруари, който според него ще намали емисиите на въглероден диоксид с 369 милиона тона до 2050 г. Въпреки това, след съобщението, правителството се сблъска с отпор от части от автомобилната индустрия и депутати от опозицията.

Ръководеният от Илон Мъск американски производител на електромобили Tesla напусна по-рано този месец Австралийската федерална камара на автомобилната индустрия (FCAI), която лобираше срещу по-строгите стандарти за емисиите. Tesla обвини групата, че прави „доказуемо неверни“ коментари относно въздействието на политиката върху цените. Марката за луксозни електрически автомобили Polestar последва примера на Tesla и напусна групата, твърдейки, че FCAI води умишлена кампания, за да възпрепятства пътя на Австралия към намаляване на емисиите.

Спортните и лекотоварните превозни средства представляват почти 80% от продажбите на нови коли през миналата година. Макар Tesla да навлиза на австралийския автомобилен пазар – тя продаде 46 116 автомобила миналата година - това е само малка част от общо 303-те хиляди автомобила, доставени от Toyota и Ford за периода.

Изход: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама