Новини » Автоновини

Нидерландското правило за пътна безопасност, което се прилага в цяла Европа



Admin27.03.2024г 

Нидерландското правило за пътна безопасност, което се прилага в цяла Европа

В продължение материал за начина, по който в Нидерландия намаляват пътните инциденти и постигат по-високо ниво на безопасност:

Проблемът: Инциденти с автомобилната врата

Един от основните рискове, с които се сблъскват велосипедистите в градска среда, е заплахата от инциденти при внезапно отваряне на автомобилна врата. Когато водач или пътник в паркирана кола отвори вратата си директно на пътя на насрещен велосипедист често се стига до сблъсъци, наранявания и дори смъртни случаи. Тези инциденти са особено разпространени в гъсто населените градове, където велосипедистите споделят пътя с паркирани коли.

Повечето градски велосипедисти се опитват да избягват така наречените „зони на вратите“, въпреки че много вело алеи отвеждат водачите директно в зоната на вратите от дясната страна на паркираните автомобили. Според някои оценки над 6% от всички пътнотранспортни произшествия в Нидерландия включват велосипедисти, които се блъскат във вратите на колите, които се отварят неочаквано. Белгия обикновено има около 300 произшествия всяка година, при които велосипедисти се сблъскват с отворена врата на кола. Няма налични точни цифри и броят им вероятно ще бъде по-висок, тъй като полицията често не бива уведомявана и инцидентите остават незасегнати във всички случаи, освен в най-сериозните.

По този повод от „Велоеволюция“ са на мнение, че нищо не може да замести добрата велосипедна инфраструктура и правила за движение, които не трябва да предполагат велосипедисти да карат непосредствено до спрени или паркирани автомобили! Добра препоръка към велосипедистите е винаги да карат на разстояние поне една отворена врата от паркирани автомобили (ако е възможно). Задължително е и велосипедната инфраструктура да е придружена с буферно отстояние между паркинг лента и велосипедна алея или лента – това е в интерес и удобство както на слизащите пътници от автомобилите, така и за безопасно велосипедно движение. От сдружението са на мнение, че е по-належащо европейските законодатели да приемат законодателство и насоки за повече и по-добра велосипедна инфраструктура.

Защо Dutch Reach е толкова ефективно?

Dutch Reach предлага просто, но действащо решение за намаляване на инцидентите с отваряне на врати. Възприемайки тази техника, шофьорите и пътниците се насърчават да обърнат телата си и да погледнат през рамо, преди да отворят вратата на колата. Този прост акт на проверка за приближаващи велосипедисти значително намалява риска от сблъсък, осигурявайки момент както на шофьора, така и на велосипедиста да реагират и да избегнат катастрофа. С това предимства на Dutch Reach не се изчерпват:

Повишена осведоменост: Dutch Reach насърчава повишената осведоменост сред шофьорите и пътниците относно присъствието на велосипедисти на пътя. Създавайки си навик да проверяват за велосипедисти, преди да отворят вратата на колата, хората допринасят за по-безопасна пътна среда.
Намалени сблъсъци: Основната цел на Dutch Reach е да попречи на шофьорите и пътниците, излизащи от паркирани коли, да удрят велосипедисти. Чрез включването на тази техника в ежедневните навици на пътуващите в автомобил могат да играят активна роля за намаляване на инцидентите и защита на уязвимите участници в движението.
Културна промяна: Поддръжниците на Dutch Reach вярват, че насърчаването на тази техника може да доведе до по-широка културна промяна в начина, по който хората подхождат към пътната безопасност. Като възприемат малки, но въздействащи промени в поведението, отделните хора допринасят за колективните усилия за създаване на по-безопасни пътни условия.
Dutch Reach представлява отличен пример за това, как малка промяна в поведението може да има значително въздействие върху пътната безопасност. Тъй като местните власти се стремят да създадат по-благоприятна среда за велосипедисти и да намалят свързаните с трафика проблеми.

Тази лесна за прилагане мярка предлага практично и достъпно решение. Възприемайки техниката, хората могат да допринесат за по-безопасно и по-хармонично съжителство между автомобилисти и велосипедисти по нашите пътища.

Извън това Радостина Петрова посочва и някои от най-често срещаните грешки от страна водачи на автомобили, които са причина за конфликти:

Несъобразяване с предимството на дясно стоящия. Велосипедистите се движат вдясно на пътното платно, там е и логичното място на велосипедната инфраструктура. Водачи на автомобили често погрешно преценяват скоростта на движение на велосипедистите и предприемат маневри засичайки ги при десен завой.
Водачи на автомобили не различават пътна маркировка М9 “Велосипедна пътека” от пешеходна пътека. Това е причина за пререкания и агресия на пътя, тъй като някои шофьори очакват велосипедистите да слизат и бутат велосипедите си. Това не е необходимо при наличие на велосипедна пътека, която винаги се поставя в кръстовища по протежение на велосипедна инфраструктура. Слизането и бутането на велосипед не се изисква и при преминаване на кръстовище, когато водачите на велосипеди се движат по улиците заедно с останалите ППС.
Спирането и паркирането на автомобили по всички изградени велосипедни алеи и ленти е нарушение на ЗДвП и за съжаление се среща често. Освен че заобикалянето е опасно за велосипедистите, това е и причина хората да не използват велоалеите, а те да се рушат.
Изпреварване на велосипедист в същата пътна лента. Освен нарушение на ЗДвП, това е и много опасно. Много страни от ЕС вече въведоха изрични законови правила за изпреварване на велосипедист на странично разстояние най-малко 1.5 -2.0 метра, включително Румъния.
Провинения, които намаляват пътната безопасност допускат и велосипедистите:

Данните на “Пътна полиция” показват, че велосипедисти са глобявани най-често заради липса на звънец на велосипеда.
Каране без необходимите светлини и светлоотразители по велосипеда в тъмната част на деня. Аспект, който на практика не коства много на любителите велосипедисти.
Каране на велосипед в насрещното!
Предприемане на маневри без оглеждане и подаване на сигнал с ръка.
Карането на велосипед по тротоари от лица навършили 12 г. възраст също е често срещано нарушение, което хората предприемат поради страх от автомобили и интензивен трафик.
От сдружението настояват за качествена и адекватна велосипедна инфраструктура. Водачите на велосипеди и тротинетки имат нужда от ясна сигнализация и маркировка най-вече в кръстовищата, така че шофьорите да могат да се съобразяват с тях и обратното.

Източник: СБА
 




Коментари

Добави коментар

Реклама