Новини » Автоновини

Продажбите на електромобили на BMW растат, изпреварвайки гиганти



Admin10.04.2024г 

Продажбите на електромобили на BMW растат, изпреварвайки гиганти

Продажбите на електрическите автомобили на германския производител BMW се увеличават през първото тримесечие на годината и надминават конкуренти като Tesla и Mercedes Benz, които се сблъскват с колебливо търсене, предаде Bloomberg.

Доставките на модели като i4, iX1 и i7 са скочили с цели 41% от януари до март в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на компанията. Резултатите на BMW контрастират с по-широкото забавяне на търсенето на електромобили, особено в Европа. На Стария континент превозните средства, захранвани с батерии, са намалели като дял от общите продажби, след като правителствата оттеглиха стимулите за покупки на електромобили.

Mercedes-Benz Group съобщи в сряда, че продажбите на електромобили на компанията са спаднали с 8 на сто през първото тримесечие. Tesla на Илон Мъск по-рано този месец пък отчете първи годишен спад на продажбите от 2020 г. насам.

Електромобилите представляват приблизително 15% от общите доставки на BMW миналата година и се очаква да нараснат до 20% тази година. Германският производител обаче е изправен пред ожесточена конкуренция в Китай, най-големият му пазар, където отслабената икономика и ценовата война, водена от Tesla, натежават върху индустрията.

Продажбите на автомобили с марки BMW и Mini в Поднебесната империя са намалели с 3,8% през първото тримесечие, докато доставките са се увеличили с 5,5% в Европа и 1,2% в САЩ през същия период.

Mercedes Benz отчита спад на общите продажби до 463 хил. автомобила през първото тримесечие поради значителни проблеми с веригата за доставки и промени в моделите в Азия, където доставките спаднаха с 15%.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама