Новини » Автоновини

Audi пусна най-мощната кола в историята сиAdmin20.06.2024г 

Audi пусна най-мощната кола в историята си

Audi представи обновения електрически автомобил e-tron GT. Четири години след дебюта си, моделът с четири врати е много подобрен, а компанията от Инголщад разкри само спортните версии - S e-tron GT, RS e-tron GT и RS e-tron GT Performance. В последния случай става въпрос за рекорд - електрическото задвижване в своя пик развива мощност до 925 к.с. и това прави колата най-мощната в историята на германската фирма.

Всички версии на седана имат подобрени батерии и система за възстановяване на кинетичната енергия. Те разчитат на батериен пакет с капацитет 97 кВт/ч, който е с 9 кг по-лек от предишния с 84 кВт/ч. Регенеративната спирачна система също е подобрена, увеличавайки мощността си от 290 на 400 кВт. Новият модел може да измине до 609 км с едно зареждане при идеални условия.

Пиковите скорости на зареждане също са увеличени от 270 на 320 кВт, което означава, че капацитетът на батерията може да се запълва от 10-80% само за 18 минути, а 10-минутно зареждане може да добави 280 км пробег. Подобренията, направени в батерията, също означават, че тя може да поддържа скорост на зареждане от над 280 кВт за много по-дълго време от стария модел. Освен това тя може да се охлади или затопли за бързо запълване.

Значителни промени са направени и в електродвигателите. Базовият модел - S e-tron GT, разполага с два двигателя, които заедно произвеждат мощност 679 к.с. Мощността на RS e-tron GT е повишена до 863 к.с., докато, както бе отбелязано, новият флагман RS e-tron GT Performance доставя 925 к.с.

С тази добавена мощност идва и допълнителна скорост.

Версията S e-tron GT ускорява до 100 км/ч само за 3,4 секунди, докато новият RS e-tron GT прави същото за 2,8. Най-мощният вариант RS e-tron GT Performance пък се нуждае от 2,5 секунди, като максималната му скорост е 250 км/ч.

Инженерите на Аudi са сложили и нови спирачки. S e-tron GT се предлага стандартно със стоманени дискове, докато RS моделите имат дискове с покритие от волфрамов карбид. Всички версии може да бъдат оборудвани с карбоново-керамични дискове и 10-бутални предни апарати.

Друга важна иновация е двукамерното алуминиево въздушно окачване. Като опция може да се поръча изцяло активно управлявано шаси, познато от гамата на Porsche. В случая то е конфигурирано по такъв начин, че каросерията винаги да е в хоризонтално положение, без да се люлее напречно и надлъжно. Когато се докосне дръжката на вратата, колата се повдига с 44 до 77 мм за по-лесно влизане/излизане.

Промените в купето са малки, като включват нови седалки, различен волан и предлаган като опция панорамен стъклен покрив, който може да стане непрозрачен с натискането на бутон. Виртуалният кокпит на Audi също е актуализиран и има нова комбинация от материали, включително дървени инкрустации, микрофибър Dinamica и опционални регулируеми в 18 посоки седалки.

Европейските цени за новия S e-tron GT започват от 126 000 евро и нарастват до 147 500 евро за RS e-tron GT. Флагманът RS e-tron GT Performance струва минимум 160 000 евро.

Източник: СЕГА
Коментари

Добави коментар

Реклама