Новини » Автоновини

Отговорът на Китай: Въвеждат се такси за внос на европейски автомобили с големи двигателиAdmin20.06.2024г 

Отговорът на Китай: Въвеждат се такси за внос на европейски автомобили с големи двигатели

На неотдавнашна среща, организирана от Министерството на търговията на Китай, са се събрали големи производители на автомобили като SAIC, BYD и европейски гиганти като BMW и Mercedes-Benz. Според съобщенията дискусиите са били съсредоточени върху оказването на натиск върху ЕС да отмени митата за електромобили. Едно от потенциалните оръжия в арсенала на Китай е 25% увеличение на митата за автомобили с големи двигатели, внасяни от Европа, съобщава fakti.bg.

Вътрешни представители на индустрията смятат, че тази ситуация може да предизвика преговори между Китай и ЕС. И двете страни изглеждат нетърпеливи да постигнат споразумение и да избегнат пълномащабна търговска война през следващите месеци.

Потенциалните последици за европейските производители на автомобили са значителни. Производителите на луксозни автомобили, зависят в голяма степен от китайския пазар, особено за своите по-големи автомобили с двигатели над 2.5 литра. Данните показват значително увеличение на европейския износ на такива автомобили за Китай през миналата година. Въпреки че досега през 2024 г. този износ леко е спаднал, само германските автомобилни компании вече са изнесли за Китай такива превозни средства на стойност над 1,2 млрд. долара през тази година. Повишаване на митата от 25 % върху този внос би означавало сериозен финансов удар за европейските производители на автомобили.

Източник: fakti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама