Новини » Автоновини

Как да охладим колата в жегатаAdmin11.07.2024г 

Как да охладим колата в жегата

Летните жеги продължават, а прогнозите са, че тепърва навън ще става все по-горещо. За шофьорите е доста трудно да издържат на такова време, особено когато се намират в затворени коли в градските задръствания. И те прибягват до климатика (или климатроника), вероятно без да осъзнават, че рискуват здравето си.

По тази причина е добре да се знае какви опасности очакват шофьорите в горещините и най-вече как правилно да се настрои климатикът, за да се намали рискът от настинка и заболяване. Според лекари, въпреки факта, че климатикът в автомобила често е абсолютно необходим, дори краткият престой под въздушните му струи може да причини хипотермия и да доведе до възпалителни заболявания не само на дихателната система, но и на пикочните или нервно-мускулните системи.

Първо, ако салонът на колата е загрят и седнете зад волана на гореща кола, не трябва веднага да включвате климатика. Първо трябва да се проветри купето. След това да се зададе средната температура на панела на климатика, и след това постепенно да се намалява. Рязката промяна на температурата води до значителна хипотермия на тялото.

С други думи настройката на температурата на автомобилния климатик трябва да се извършва в съответствие с определена температурна стъпка. Например, при външна температура от 30-35 градуса по Целзий, трябва да се настрои температурата на климатика с приблизително 5-10 градуса по-ниска. След това, когато тялото свикне с по-ниската температура, може допълнително, но постепенно градусите да се свалят още. Имайте предвид температурната разлика - вътре и извън прозореца. Колкото по-голяма е, толкова по-голям е шансът за настинка.

И още нещо важно - не трябва да се насочва студеният въздушен поток директно към долните крайници или към главата. Той трябва да бъде разпределен равномерно, което ще избегне внезапното охлаждане на тялото. И трето, преди да се включи климатикът, прозорците трябва да се затворят (след първоначалното проветряване), за да няма допълнителен източник на течение.

Източник: segabg.com
Коментари

Добави коментар

Реклама