Новини » Автоновини

От този юли всички нови коли вече са с ограничител на скоросттаAdmin11.07.2024г 

От този юли всички нови коли вече са с ограничител на скоростта

Европейците, които обичат да карат бързо и търсят нова кола, вероятно ще останат разочаровани. Oт 7 юли всички нови автомобили, продавани на континента, трябва да бъдат оборудвани с интелигентен софтуер за скоростта (Intelligent Speed Assist - ISA), предназначен да пречи на шофьорите да нарушават ограниченията.

Повечето коли, които се продават в момента, вече разполагат с ISA, тъй като тя беше направена задължителна за всички нововъведени модели от юли 2022 г. нататък. Но автомобилите, представени преди тази дата, можеше да бъдат без технологията. До 7 юли 2024 г.

Всъщност ISA не възпрепятства напълно водачите да нарушат ограничението, а вместо това опитва внимателно да им напомни за техните правни и морални задължения да се придържат към него. ЕС остави на автопроизводителите да решат по какъв начин да стават тези напомняния като опциите включват аудиовизуални сигнали и дори допълнително съпротивление в педала на газта.

Все пак шШофьорите могат да изберат да игнорират предупрежденията или да ги изключат напълно. Но това ще стане само до края на съответното пътуване. Защото те винаги ще се включат по подразбиране, когато следващия път двигателят на колата бъде стартиран.

Европейският съвет за безопасност на транспорта (ETSC) лобираше мощността на двигателя да бъде намалена, когато автомобилът достигне законовия лимит, но автомобилната индустрия се наложи това да не се приеме. Което означава, че шофьорите все още могат да използват пълна мощност на колите си, когато имат нужда от нея - например, за да се измъкнат от опасност или просто защото искат да нарушат правилника.

ISA може да използва комбинация от GPS данни и камери за разчитане на пътните знаци, за да определи с каква скорост трябва да се движи автомбилът. Но невинаги се ориентира правилно: понякога може да улови знак от страничен път и грешно да приеме, че долната граница на скоростта се отнася до трасето, на което е колата.

От 7 юли 2024 г. за Европа стават задължителни и други допълнителните системи за безопасност, чиято цел е да се намалят катастрофите по пътищата.

В допълнение към системите, които отдавна се изискват от закона, като ABS и ESP, всички автомобили, продавани в Европа, трябва да бъдат оборудвани още с функциите Brake Assist, Speed Alert, Lane Departure Warning и Traffic Assist, както и с детектор за откриване на умората у водача.

Без да ги има, която и да е нова кола просто няма да бъде регистрирана. В близко бъдеще задължителните асистенти за безопасност ще включват аварийна спирачна светлина и записващо устройство тип "черна кутия".

Източник: segabg.com
Коментари

Добави коментар

Реклама