Новини » Автоновини

Ще подобри ли България рекорда си по регистрирани нови коли в ЕС



Admin23.07.2024г 

Ще подобри ли България рекорда си по регистрирани нови коли в ЕС

Има предпоставка да се подобри рекордът от 2008 г. за най-висок брой регистрирани нови автомобили в България. Периодът е добър, а основните марки бележат добри продажби и на месечна база, прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Нестор Несторов, член на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и главен изпълнителен директор на "Порше БГ".

„Продажбите на нови коли в България за първата половина на годината (23 хил. нови автомобила) записват ръст от 30,8% спрямо същия период през 2023 г., което поставя страната на челно място в статистиката на ЕС. Основна причина за това е изпълнението на забавени поръчки от пандемията, които са били доставени в края на миналата и началото на тази година, но има и добро ниво на търсене и добри складови наличности в момента“, анализира ситуацията на автомобилния пазар той.

Според Несторов този темп ще се нормализира. „Тенденцията за ръст на пазара за целия ЕС е около 4,5% спрямо миналата година – отново говорим за положителна тенденция, но в по-умерени темпове от България“, обясни той.

Според него причината е, че всички основни производители понижиха капацитетите си в началото на пандемията заради неоправдани прогнози за забавено търсене. "Заедно с ефектите от проблемите с доставки на чипове и части и войната в Украйна, която засегна доставките на автомобилни кабелни снопове, това означава, че предлагането все още не може да настигне търсенето в световен мащаб“, коментира той.

Несторов съобщи, че в ЕС има ръст на новите хибриди с 22% за първото полугодие, спад на плъг-ин хибридите с 2,5%, и слаб ръст от 1% за напълно електрическите автомобили. „Общо продажбите на екологични автомобили в ЕС е около 50% от всички нови продажби – отново заради забавеното търсене и подобренията в технологията“, обясни мениджърът. Той добави, че бензиновите коли заемат около 35%, а дизеловите около 12%.

Несторов посочи, че в България картината е коренно различна – около 90% е делът на конвенционални автомобили на бензин и дизел и около 6,5% на електрически и хибриди.

„През последните години автомобилните производители в ЕС работеха с поглед към очакваната забрана за коли с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) през 2035 г., но вече се очаква тази забрана да бъде променена. Говори се за нова индустриална сделка в Европа, която да допълни целите на Зелената сделка, и това може да помогне за възраждането на индустрията на континента. По-силното навлизане на екологични автомобили обаче не може да бъде постигнато без държавна подкрепа под формата на субсидии за крайния потребител“, коментира мениджърът.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама