Новини » Автоновини

Независимите сервизи ще се борят за оцеляване заради ръста на цените



Admin18.09.2024г 

Независимите сервизи ще се борят за оцеляване заради ръста на цените

Резултатите от проучване, публикувано по време на изложението Automechanika във Франкфурт, хвърлят светлина върху бъдещето на пазара за ремонт на превозни средства в Европа. Въпреки че звучи като тема за експерти, всъщност засяга всеки от нас – защото практически всеки е трябвало някога да даде колата си в сервиз. А сега да си представим, че такова посещение ще бъде много по-скъпо.

Ремонтите на автомобили стават все по-скъпи
Нека се поставим в типична ситуация – нещо в колата се поврежда. За повечето от нас ремонтът обикновено означава няколко дни без кола и определен, макар и възможен за понасяне, разход. За съжаление, ситуацията може да се влоши. Според проучване, подготвено от фирмите Alix Partners и Berylls съвместно с брюкселските организации CLEPA и FIGIEFA, цените на ремонтите могат да се повишат значително, и всичко това поради възможното доминиране на оторизираните сервизи и все по-големите бариери, с които се сблъскват независимите сервизи.

Защо? Съвременните автомобили все по-често са по-скоро “цифрови”, отколкото “хардуерни”. Към това се добавят нови разпоредби, които имат за цел да подобрят безопасността, но същевременно ограничават достъпа на независимите сервизи до ключови данни, техническа информация и резервни части. Ефектът за шофьора? По-голяма зависимост от оторизираните сервизи, които не винаги са достъпни като цена.

Бъдещето на независимите сервизи
В проучването е анализирана ситуацията на пазара за ремонти до 2035 година в седем страни (Германия, Франция, Великобритания, Полша, Италия, Норвегия). Показани са два потенциални сценария. В първия производителите на автомобили стават още по-доминиращи, което води до драстично увеличение на цените. В такъв случай, до 2035 година разходите за ремонти могат да достигнат астрономическите 197,9 милиарда евро. Това е с 35 милиарда повече от базовия сценарий, което със сигурност ще се отрази на портфейлите на шофьорите.

Вторият сценарий е по-оптимистична визия, при която пазарът остава балансиран, а достъпът до части и технически данни е равен както за оторизираните сервизи, така и за независимите. В такъв случай разходите за ремонти могат дори да паднат до 159,8 милиарда евро, което от своя страна ще ускори развитието на електрическите автомобили и ще благоприятства екологията и устойчивия транспорт.

Части само за избрани?
Едно от най-важните предизвикателства за независимите сервизи е достъпът до резервни части. Все повече компоненти са достъпни само при производителите на автомобили, а тяхният монтаж изисква специализиран софтуер, който допълнително повишава разходите за ремонт. Въведените през юли 2024 година нови разпоредби относно киберсигурността вероятно ще направят тази ситуация още по-трудна. От друга страна, достъпът до техническа информация, който теоретично би трябвало да бъде гарантиран от закона, често е ограничен или предоставян в сложни формати, което забавя ремонтите и генерира ненужни разходи. В случай на софтуерни актуализации, независимите сервизи често трябва да използват остарели инструменти вместо съвременни решения.

– За да могат потребителите да продължат да имат свободата да избират къде искат да обслужват колите си, са необходими солидни разпоредби, които да вземат предвид киберсигурността, достъпа до технически данни и резервни части – казва Франк Шлехубер, старши консултант по пазарни въпроси в CLEPA. Звучи доста технически, но става въпрос за прости неща: имаме право да избираме къде да ремонтираме колите си, а цените на сервиза не би трябвало да ни изненадват.

Производителите на автомобили получават все по-голямо предимство благодарение на законите, защитаващи техните интереси. Това обаче поставя потребителите в трудна ситуация. Затова е необходимо законодателите да реагират и да създадат правна рамка, която да осигури равен достъп до резервни части и технически данни, независимо дали използваме оторизиран сервиз или независим.

Ключово в този контекст е удължаването и ревизията на регламента за блокови изключения в автомобилната индустрия (MVBER), който след 2028 година трябва да гарантира достъпността на резервни части за независимите сервизи. Важни са също промените в разпоредбите относно типовото одобрение, които трябва да вземат предвид новите заплахи, свързани с киберсигурността, както и достъпа до данни за ремонти и обслужване.

Източник: motofocus.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама