Новини » Автоновини

Продажбите на нови коли в България се свиха през август



Admin19.09.2024г 

Продажбите на нови коли в България се свиха през август

Общите регистрации на нови автомобили в България през август отчитат най-ниските обеми от октомври 2023 г., показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА).

През миналия месец на българския пазар са продадени 2938 нови леки коли спрямо 3417 автомобила за същия месец на миналата година. Това представлява спад от 14% на годишна база и е най-ниското ниво от октомври миналата година, когато бяха регистрирани 2781 нови леки коли.

За периода от януари до август обаче продажбите на нови автомобили в България растат с 22,5%, като страната ни отчита най-голям ръст в рамките на Европейския съюз (ЕС). Регистрациите на българския пазар се увеличават с 22,5% до 29 883 превозни средства спрямо 24 400 превозни средства година по-рано.

През август регистрациите на нови автомобили в ЕС отбелязват рязък спад от 18,3%, като три от четирите най-големи пазара в региона също отчитат двуцифрени понижения – в Германия продажбите се свиват с 27,8%, във Франция - с 24,3%, а в Италия регистрациите се понижават с 13,4%. Продажбите в Испания спадат с 6,5 на сто.

През първите осем месеца на годината регистрациите на нови автомобили в ЕС са се увеличили с 1,4%, достигайки почти 7,2 млн. броя. Продажбите в Испания са нараснали с 4,5 на сто, а тези в Италия – с 3,8%. От друга страна регистрациите във Франция и Германия са се свили съответно с 0,5 на сто и 0,3%.

Делът на продадените през август електрически автомобили се свива до 14,4%, докато година по-рано той е бил 21%. Това представлява четвъртият пореден месец на спад при продажбите на електромобили тази година, контрастиращ рязко с почти постоянните месечни увеличения през миналата година.

Комбинираният дял на бензиновите и дизеловите автомобили междувременно леко спада до 44,3% от 45,1% преди година.

Източник: investor.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама