Новини » Автоновини

Германия и Италия искат преразглеждане на забраната за ДВГ



Admin26.09.2024г 

Германия и Италия искат преразглеждане на забраната за ДВГ

Рим и Берлин застават на страната на европейската автомобилна индустрия, като призовават Европейския съюз (ЕС) да облекчи стандартите за емисиите на въглероден диоксид за автомобили, тъй като блокът има за цел да прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови модели до 2035 г., съобщава Euronews.

Италия и Германия търсят подкрепа от други членки на ЕС за общ призив за смекчаване на целите на ЕС относно автомобилните емисии и преразглеждане на забраната от 2035 г., посочва италианският министър на индустрията Адолфо Урсо.

Сега е „сигурно“, че забраната няма да бъде постигната и двете страни планират да предложат на срещата на върха на Съвета на ЕС утре (26 септември) да бъде предложена клауза за преразглеждане в законодателството от края на 2026 г. до началото на 2025 г.“, изтъква Урсо, цитиран от Euronews.

Повтаряйки неотдавнашните предупреждения на автопроизводителите, Урсо добавя, че европейската автомобилна индустрия се е „сринала“ и прогнозира съкращения на „десетки хиляди“ работни места в сектора, освен ако ЕС не промени курса.

ЕС е изправен пред два избора, подчертава италианският министър: или да спази целта и да създаде условия, които да позволят на автомобилната индустрия да я постигне – подход, предпочитан от германския министър на икономиката Роберт Хабек. „Или ако не успеем да направим всичко това, просто трябва… да отложим целите“, добавя Урсо.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама