Новини » На път

Операция “Алкохол и неправоспособност” ще се проведе по празниците



29.04.2009г 

Операция “Алкохол и неправоспособност” ще се проведе по празниците Полицията предприема
мерки за улесняване на движението през почивните дни
; предвиден е засилен контрол за
алкохол, неправоспособност и колани
. 8 загинаха, 70 бяха ранени само през Великденските празници, основна причина за злополуките -
превишена скорост
. При поредни почивни дни
рязко се увеличават предпоставките на тежки пътно-транспортни произшествия
. По време на Великденските празници /18-20 април т.г./ в страната при тежки пътни злополуки в страната загинаха 8 души и 70 бяха ранени /6 от тях с опасност за живота/. Тежките злополуки настъпиха главно с леки автомобили, на третокласни пътища в светлата част от денонощието, на сухи настилки.
Основната причина е движение с превишена и несъобразена скорост.
Седмина загинаха при злополуки след удар в дърво. Най-тежката катастрофа настъпи в Ловешко на третокласния път Ловеч-Летница, където 23-годишен с “БМВ” при движение с висока скорост загуби управлението и се блъсна в дърво. На място загинаха той и 20-годишната му сестра. В съответствие с разпорежданията генералния комисар на МВР за гарантиране на добър обществен ред и сигурност по време на предстоящите официални празници – 1-ви и 6-ти май, и свързаните с тях почивни дни, от Главна дирекция “Охранителна полиция” е разпоредено на СДВР и ОДМВР да предприемат
мерки за намаляване риска от тежки пътно-транспортни произшествия и улесняване придвижването на автомобилните потоци
. По времето на най-голямо натоварване на входно-изходните артерии на столицата и големите градове -
на 30 април и 6 май 2009 г ще има увеличено полицейско присъствие в участъците и кръстовищата с най-интензивно движение
, като при необходимост ще се извършва ръчно регулиране за увеличаване на пропускателната способност.
На 30 април и 6 май ще се въведе временна организация на движение в две ленти в по-натоварената посока в участъка от международния път Е-79 /София-Кулата/ между кв. Княжево и с. Драгичево.
С цел недопускане на задръствания незабавно ще бъдат отстранявани от платното неправилно спиращи и паркиращи автомобили на пътя Перник - София в кв. Княжево. Контролните органи временно ще спират край натоварените пътища за изчакване на бавнодвижещи се товарни и леки автомобили, които забавят автомобилните потоци и образуват колони. През почивните дни главно във вечерните и нощните часове ще се проведе полицейска операция “Алкохол и неправоспособност”, като ще бъдат обхванати и третокласни и общински пътища, районите на питейни заведения и дискотеки. Целта е отстраняване от движението на неправоспособни и водачи в нетрезво състояние и намаляване риска от пътни злополуки. Ще се контролира активно и ползването на
обезопасителни колани от водачи и пътници на всички седалки в автомобила
, както и ползването
обезопасителни системи при превозване на деца
. Предприети са мерки за своевременно събиране на информация от полицията и разпространяване чрез медиите на актуална информация за пътната обстановка в страната. В електронната страница на МВР в Интернет са поместени и практически “Препоръки за предотвратяване на ПТП по време на празниците”, изготвени от “Пътна полиция”, с които водачите би трябвало да се запознаят още преди пътуването.


Коментари

Добави коментар

Реклама