Новини » Автоновини

Сериите Льо Ман: 1000 км на Спа



11.05.2009г 

Сериите Льо Ман: 1000 км на Спа С 12-те часа на Себринг и 1000 км на Спа завършва подготовката на
Team Peugeot Total за състезанието 24 часа на Льо Ман
, което ще се състои след месец. В Белгия отборът си тръгна с победа. Двата Peugeot 908 HDi FAP достигнаха финала и предоставиха на екипите ценна информация. Те тръгнаха от първа линия на стартовата решетка с пилоти Никола Минасян в n°7 и Марк Жене в n°9. Оборудвани с различни гуми („Soft“ за номер 9 и „Medium“ за номер 7), двата автомобила се оказаха на 50 секунди един от друг малко преди смяната, когато Симон Пажно смени Минасян, а Дейвид Брабам зае мястото на Марк Жене. В 53-та обиколка Дейвид Брабам избърза с една маневра и се удари в Courage 28, след което трябваше да влезе в бокса за 13 минути за ремонт на носач. 908 номер 9 изостана в класирането и преди 100-та обиколка бе наказан със stop and go от 4 минути, заради маневрата на Дейвид. Александер Вюрц, който бе на волана в този момент, изпълни наказанието и се върна в групата, водена от съотборника му Кристиан Клайн с Peugeot 908 номер 7. 908 HDi FAP n°7 финишира първи - успех, който отборът очаква от 17 август 2008 в Нюрбюринг, датата на първата победа на 908. Оливие Кеснел: „Доволен съм от всичко и най-вече от победата, която е много важна преди Льо Ман. Целта ни тук беше да се подготвим за 24-те часа. Всичко мина спокойно и нямаше сериозни грешки, въпреки петте намеси на автомобила за сигурност. Стратегията ни беше ясна, избрахме различни гуми за двете коли, но с двойни смени в двата случая. Грешката на Дейвид не ни позволи да постигнем двойна победа, но това е част от състезанието. Сега ни очаква още работа преди да атакуваме Льо Ман. Изводът ми в края на това състезание е, че „бензините“ и „дизелите“ показват много близки резултати“.
Симон Пажно:
„Това беше изключително преживяване за отбора и за мен разбира се. Интегрирах се много добре и се чувствам част от семейството. Доволен съм и съм горд, че имах възможност да участвам в подготовката на отбора за състезанието в Льо Ман“.
Кристиан Клайн:
„Много съм доволен от финала. Знаехме, че сме тук за да работим, но беше много приятно. Допълнителното тегло, наложено от правилника, ни коства няколко десети на обиколка, но постигнахме добро равновесие“. Никола Минасян: „Двата автомобила бяха с различен ритъм. Целта беше точно тази, да учим и да работим върху различните конфигурации. Това подейства много добре на духа ни и се чувстваме подготвени за льо Ман“. Класиране: 1. PEUGEOT 908 HDi FAP 7 : 143 обиколки 2. Pescarolo 16, + 27.622 3. Lola Aston Martin 007, +1 обиколка 4. Oreca 11, + 1 обиколка 5. Lola Aston Martin 009, +1 обиколка ...13. PEUGEOT 908 HDi FAP 9 : + 7 обиколки Най-добра обиколка : Симон Пажно – 2.02.569


Коментари

Добави коментар

Реклама