Новини » Автоновини

Insignia OPC Sports Tourer започва тестове в „Зеления ад”



27.05.2009г 

Insignia OPC Sports Tourer започва тестове в „Зеления ад” Рюселсхайм/Нюрбургринг. Insignia OPC Sports Tourer ще се появи в търговските представителства на марката по-късно през годината, но преди това ще трябва да премине през изпитанията на ада - „Зеленият ад" на северната отсечка на пистата Нюрбургринг, считана за най-трудната, предизвикателна и опасна състезателна писта в света. Инженерите на Opel държат всички автомобили от гамата OPC да преминат тежките тестове с продължителност 10 000 километра по дългата 20,8 километра Северна отсечка на Нюрбургринг, наречена с прозвището „Зеления ад" от легендарния автомобилен пилот Джеки Стюарт. Само преди няколко дни през това изпитание без проблеми премина версията седан на Insignia OPC. "Версията седан на Insignia OPC измина 487 обиколки в рамките на 12 дни и се справи без забележки с високите скорости. Именно подобни нива на динамика и качество очакваме от всички модели на Opel", сподели Ханс Демант, управляващ директор на Opel. Opel Insignia OPC Sports Tourer разполага с 2.8-литров V6 с турбокомпресор, мощност 325 к.с./239 кВт и максимален въртящ момент 435 Нм. Моделът се отличава с високотехнологични елементи, като тунингована мехатронна ходова част с намален клиренс и система FlexRide, двойно предаване Adaptive 4x4, заден самоблокиращ диференциал с електронно управление eLSD и създадени специално за модела спирачки Brembo - всичко това придружено с функционалното и просторно багажно пространство на комби-модела с максимален обем 1530 литра.
Върхови автомобилни технологии
Подобно на версията седан на Insignia OPC, моделът Sports Tourer съдържа множество технологични акценти. Мощността на двигателя OPC е с 25 процента по-висока от тази на версията с 260 к.с. на 2.8 V6 Turbo, използван при Insignia Sport и Cosmo. Повишаването на мощността е постигнато чрез промени в изпускателната система, довели до значително намаляване на съпротивлението, придружени от специални накрайници, спомагащи за постигане на спортен, дълбок звук. Двигателят е съчетан с шестстепенна механична предавателна кутия, позволяваща ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди и максимална скорост от 250 км/ч, ограничена по електронен път. Управлението на системата за двойно предаване Adaptive 4x4 със самоблокиращ заден диференциал eLSD е било пренастроено, за да отговори на по-различните изисквания за разпределение на въртящия момент при спортен автомобил като OPC. Инженерите в Opel Performance Center са разработили ходова част със специфичен усилен преден мост, носещ наименованието HiPerStrut (High Performance Strut), а клиренсът е намален с 10 милиметра в сравнение с този на версията Insignia Sport с двойно предаване. Сред предимствата на новата конструкция са намаленото негативно влияние на окачването върху кормилната система и подобреното усещане за управляемост. Серийното за версията OPC електронно контролирано окачване FlexRide е било пригодено за осигуряване на допълнителна динамика в поведението на пътя и допринася за отличните постижения, носещи задоволство на човека зад волана. Системата предлага избор от три различни динамични режима - стандартният се отличава с най-комфортно возене, режимът „Sport" е по-стегнат, а новата настройка „OPC" е залог за постигане на максимално удоволствие от шофирането.
12 дни, 27 000 смени на предавките, 35 551 завоя и 487обиколки на най-тежкото трасе на планетата
Преди да се появи на пазара през есента, новият Opel Insignia OPC Sports Tourer ще трябва да се изправи срещу „Зеления ад" - 10 000 километра в състезателно темпо на Северната отсечка на пистата Нюрбургринг се равняват на пробег от около 180 000 по нормални пътища. Променените настройки са довели до намаляване на центъра на тежестта на комби-модела, поради което окачването на Sports Tourer ще бъде тествано отделно на Нюрбургринг. Макар че Северната отсечка с дължина 20.8 километра е част от стандартната програма на изпитания на OPC, тези тестове винаги са нещо по-специално за Фолкер Щрицек и неговия екип. Дванайсет пилоти, сред които инженери на Opel и познавачи на Северната отсечка ще се сменят зад волана на серийно произведен образец на Insignia OPC в продължение на дванайсет дни независимо от атмосферните условия. По този повод бившият състезател от DTM и ръководител на Opel Performance Center Фолкер Щрицек споделя следното - "Много напрежение се натрупва през тези 12 дни - представете си 27 000 смени на предавките в общо 35 551 завоя по време на 487 обиколки." Координаторът на изпитанията Йенс Хорнишер, който ще прекара зад волана голяма част от маратонската дистанция за издръжливост отбелязва - "Задачата ни е да поддържаме автомобила постоянно на около 90% от неговите възможности, а това е много тежко изпитание за който и да било модел. Не бива да се забравя и факта, че тестовият образец идва директно от завода без никаква предварителна подготовка." Оцветената в синьо лаково покритие Arden Blue версия седан на Insignia OPC премина успешно през своята част от изпитанието на „Зеления ад" в началото на месец май, потвърждавайки високото качествено равнище, което очакват клиентите на марката Opel.
Богатата традиция на Opel в създаването на динамични комби-модели осигурява най-доброто от два свята
Insignia OPC Sports Tourer отразява поредната глава от дългата и успешна история на марката в създаването на комби-модели. В качеството си на пионер в този сегмент от пазара, още през далечната 1953 година Opel представи в Европа своя Olympia Rekord Car-A-Van - практично съчетание от автомобил и фургон, а през 1970 година марката Opel започва производството на модела Ascona Voyage, въплъщаващ първото лайфстайл-комби на пазара. Поредното новъведение в този сегмент от пазара последва през 1991 година, когато Opel представи официално най-мощният сериен комби-модел в света в лицето на Omega Caravan 24V с неговия трилитров редови шестцилиндров двигател с максимална мощност 204 к.с. Vectra OPC продължи традициите на Opel в създаването на мощни комби-модели - появявайки се на пазара през 2005 година, този вариант с предно предаване бе забележителен с динамиката и мощността си от 280 к.с. Новият Opel Insignia OPC с мощност 325 к.с. прави огромна крачка напред по отношение на динамичните характеристики с още по-високата си максимална мощност и възможностите на системата за двойно предаване Adaptive 4x4. Разбира се, динамично оформената комби версия Sports Tourer също има с какво да обърне внимание върху себе си.
OPC - у дома на Северната отсечка
Изпитанията на Opel, провеждани на Северната отсечка на пистата Нюрбургринг имат дълга история, започваща още от 60-те години на миналия век и утвърдена официално с подписания между Opel и управата на състезателното трасе договор за партньорство през 2006 година, обявен при официалното откриване на собствения тестови център на Opel в рамките на трасето. Съоръжението предлага идеални изпитателни условия особено за OPC-моделите на марката от Рюселсхайм. Актуалната гама от спортни версии включва Corsa OPC, Astra OPC, Meriva OPC и Zafira OPC, а най-новите попълнения са Insignia OPC в трите варианта на каросерията - седан, хечбек и Sports Tourer. Разделът Astra "OPC Race Camp" е посветен на втория сезон от изключително успешния кастинг на състезателни пилоти. OPC Race Camp предлага на амбициозните водачи без опит в автомобилни състезания възможността да развият своите заложби в тази област посредством интензивна програма за проверка на уменията и множество нива на обучение и тестове за класиране. Tези от тях, които покажат необходимите умения, получават професионален инструктор, който да усъвършенства допълнително способностите им на високо равнище и да ги подготви за участие в истински автомобилни надпревари. Opel осигурява професионалния състав от инструктори, автомобилите и необходимата организационна и логистична подкрепа за Race Camp. В момента в обучението с последователни елиминации участват 750 кандидата, отсяти от общо 22 000 желаещи. Курсът се води от бившите състезатели и официални лица на марката Opel Мануел Ройтер и Йоахим Винкелхок. Всички те се надяват да бъдат класирани за едно от 10-те оспорвани места в пилотския състав на двата състезателни автомобила Astra за участие в надпреварата „24-те часа на Нюрбургринг" през следващата година. gm-press.com


Коментари

Добави коментар

Реклама