Новини » Автоновини

Mitsubishi Motors пуска на пазара ново поколение електрически автомобил i-MiEV



10.06.2009г 

Mitsubishi Motors пуска на пазара ново поколение електрически автомобил i-MiEV Mitsubishi Motors Corporation показа производствения вариант на електромобила (EV) от ново поколение i-MiEV *1 *2, описвайки го като “пионер, който ще отвори вратата към следващите 100 години на нашето автомобилно общество”. i-MiEV ще се появи на японския пазар
в края на юли
тази година. i-MiEV е резултатна 40-годишни разработки на Mitsubishi Motors в сферата на електромобилите. Компанията лансира серийното производство на i-MiEV като
абсолютен еко-автомобил
и решение на различните предизвикателства, пред които е изправен днес автомобилът, включително замърсяването на околната среда, глобалното затопляне и изчерпването на нефто-базирани енергийни запаси. Компанията ще продължи активното си сътрудничество както с частния, така и с публичния сектор в Япония и останалите страни по света с цел разработване на инфраструктура, която спомага за използването на електромобили. Компанията планира да започне продажбите на i-MiEV за физически лица през април 2010г., като заявки ще започнат да се приемат в края на юли тази година.
Основни характеристики на продукта:
1. Нулеви емисии на CO2 по време на движение
i-MiEV е автомобил с нулеви емисии на CO2 по време на движение. Дори и ако се вземе предвид емисията на CO2 в електроцентралите, i-MiEV генерира приблизително три пъти по-малко количество CO2 в сравнение с бензиновия “i” миниавтомобил (собствени изчисления на базата на електрозахранващата система в Япония).
2. Задвижван 100% с помощта на електрическа енергия
i-MiEV е много икономичен, тъй като използва само електрическа енергия. Освен това, в зависимост от цените на електроенергията, експлоатационните разходи може да бъдат намалени още повече чрез зареждане на батерията в извънпикови (нощни) периоди, когато тарифите са по-ниски*5. *5: Нужно е да се направи запитване в електроразпределителната компания, за да се установи какви са нощните тарифи за клиентите.
3. Тих, пъргав и комфортен
i-MiEV вози тихо и комфортно – както това може да прави само един електромобил, който не използва двигател с вътрешно горене. Динамичните характеристики и мощността на i-MiEV, които се дължат на изключително бързата реакция и високият въртящ момент при ниски обороти, присъщи на системата на задвижване с електромотор, превъзхождат съответните възможности на миниавтомобила “i", задвижван от бензинов турбодвигател.
4. Миниавтомобил с възможности за достатъчно дълъг пробег при ежедневно използване
С еднократно зареждане i-MiEV изминава 160 км*6 съгласно японския стандарт 10-15 за движение в градски условия. Този пробег е съвсем достатъчен*7 за един миниавтомобил, предназначен за ежедневно използване. *6: Действителният пробег зависи от атмосферните условия, задръстванията на пътя и начина на управление на автомобила от шофьора (ускоряване, климатична система и т.н.) *7: Национално проучване в Япония показва, че средно 90% от шофьорите изминават по-малко от 40 км/ден в работни дни, а 80% изминават по-малко от 60 км/ден в почивните дни (резултати от вътрешно проучване).
5. 3 начина за зареждане на батерията
i-MiEV използва 3 начина на зареждане, позволяващи батерията на задвижващия блок да се зарежда в домашни условия или извън дома. За нормално зареждане i-MiEV се свързва с помощта на доставените заедно с автомобила кабели към стандартно 100-волтово или 200-волтово контактно гнездо на електрическата мрежа в дома, Възможно е и “бързо зареждане” на батерията на i-MiEV в станциите за бързо зареждане, които в момента се изграждат в цяла Япония. * Указания за времето на зареждане*8 200V AC.15Amp. Прибл. 7 часа (пълно зареждане) 100V AC.15Amp. Прибл. 14 часа (пълно зареждане) 200V 3-фазов (50 kW) Прибл. 30 мин. (80% зареждане) *8: Действителното време на зареждане зависи от различни фактори, напр. температура на въздуха и състояние на източника на захранване. ** Накрайникът и конекторът за нормално зареждане са разработени съвместно от Toyota Motor Corporation и Yazaki Corporation.
II Съвременна технология
1. Основни компоненти на силовото предаване (1) Батерия на задвижващата система i-MiEV се захранва от литиево-йонна батерия с изключително висока енергийна плътност, произведена от Lithium Energy Japan*9. Тази батерия с огромен капацитет се състои от 88 последователно свързани литиево-йонни клетки и е монтирана под пода, в средната част на автомобила. Тази конфигурация с ниско разположен център на тежестта допринася за изключително добрите характеристики, свързани с управлението и стабилността на автомобила. *9: На 12 декември 2007 година Mitsubishi Motors, GS Yuasa Corporation и Mitsubishi Corporation създават съвместно предприятие за разработване, производство и продажба на литиево-йонни клетки с голям капацитет и висока енергийна плътност, предназначени за електромобили. (2) Мотор (двигателна част) i-MiEV използва високоефективен компактен и лек синхронен електродвигател с постоянни магнити, разработен специално за този автомобил. Той развива максимален въртящ момент още при ниски обороти, благодарение на което автомобилът реагира бързо, а возенето е комфортно. При понижаване на скоростта регенеративната спирачна система кара двигателя да функционира като генератор. Получената по този начин електрическа енергия се съхранява в батерията на задвижващата система. (3) Трансмисия i-MiEV използва лека и компактна редуцираща трансмисия, функционираща при една скорост и оползотворяваща високия въртящ момент при ниски обороти, който е характерен за електродвигателите и премахва необходимостта от използване на сложни механизми за превключване на предавките, каквито има при автомобилите с двигатели с вътрешно горене. (4) Бордово зарядно устройство i-MiEV е оборудван с компактно и леко бордово зарядно устройство, което позволява зареждане на батерията на задвижващата система от електрическата мрежа (100V/200V AC) в дома. (5) DC/DC преобразувател DC/DC преобразувателят се използва за зареждане на 12-волтовата помощна батерия и за захранване на електрическото оборудване на автомобила. Той е интегриран заедно с бордовото зарядно устройство в един електрически блок, с цел намаляване на размера и теглото на оборудването. (6) Инвертор Електродвигателят на i-MiEV се захранва с променлив ток. Инверторът преобразува постоянното напрежение на батерията на задвижващата система в променливо напрежение, необходимо за захранване на задвижващата система на автомобила.


Коментари

Добави коментар

Реклама