Новини » Автоновини

Убедителна двойна победа за Peugeot на Le Mans



16.06.2009г 

Убедителна двойна победа за Peugeot на Le Mans
Peugeot спечели първата си победа на състезанието 24 часа на Le Mans
с дизеловия 908 HDi FAP и третия си успех в най-красивата надпревара след тези през 1992 и 1993 г. Peugeot монополизира двете челни места, след тригодишно участие с този автомобил в състезанието за издръжливост. С изключение на кратък момент в ранния следобяд в в събота, Peugeot водеше от началото до края на състезанието – първоначално с № 8 с пилоти Саразен/ Монтани/ Бурде, а в последствие с № 9 (Жене/ Вурц/ Брабам), които поеха щафетата в петия час и запазиха първото място до финала. № 7 (Клайн/ Лами/ Минасян) завърши на 6-то място след като имаше някои дребни проблеми през нощта.
Оливие Кеснел, директор на Peugeot Sport:
„Преди старта използвах френската аналогия, за да опиша екипите: за № 8 – спринтьорите, № 7 нарекох маратонците, а за № 9 казах, че са бойци. Ето, че бойците спечелиха. Усещах, че публиката и Automobiles Peugeot искаха точно този резултат. Поехме огромно предизвикателство и успяхме да се справим с него. Участвахме в това състезание като истински претенденти за титлата и нашата мисия беше да детронираме фаворитите. И ние направихме точно това, като се насочихме към изчистване на потенциалните капани по пътя си. Състезанието се превърна в славна надпревара и Peugeot Sport доказа, че е великолепен отбор. Изключително съм горд с всички, които са въвлечени в проекта. Тази победа е победа на Peugeot Sport.” Peugeot № 9, пилотирано от международния екипаж в състав – испанецът Марк Жене, австралиецът Давид Брабам и австриецът Александер Вурц, спечелиха победата след безпроблемно състезание, излизайки начело, докато другите две 908 HDi FAP изоставаха в първата четвърт на надпреварата. След това, опитното трио се фокусира да кара колкото се може по-бързо и съсредоточено, за да увеличи преднината си и да остави съперниците си далеч назад. „Чувството на победа е страхотно”, радостно възкликна
Дейвид Брабам
, чиято победа дойде от 16-тия опит и чийто брат Джеф беше част от печелившото трио през 1993 г. „Peugeot Sport свърши страхотна работа! Отборът е велик – дадоха ни 100% надежден автомобил, а ние тримата карахме безпогрешно.” Александър Вурц, най-младият пилот, печелил състезанието за издръжливост (1996), постигна втория си успех на същата писта: „Какво е важното? Фактът, че успяхме да задържим колата, без да влизаме в бокса. Имахме и чудесен екип зад гърба си, а също и феноменален автомобил. Чувството да спечелиш с френска кола във Франция е фантастично.” „Да спечеля такова голямо състезание е най-хубавото нещо, което ми се е случвало”, заключи
Марк Жене
, „Никога не съм изпитвал подобно чувство. Това е изключително емоционален момент за мен.” В началото на състезанието ритъмът беше диктуван изцяло от френския екипаж на № 8 в лицето на Франк Монтани, който водеше в най-топлата част от деня (28º С). Усилията на французина бяха поети от съотборника му Стефан Саразен. Малко след това № 8 загуби преднината си, което му коства и първото място и победата, когато Себастиен Бурде, третият от екипа загуби 10 минути в бокса заради повреда в спирачките. В последствие роденият в Льо Ман пилот не успя да избегне сблъсък с конкурент и загуби времето, необходимо за цяла обиколка. „Те работиха толкова усилно за този успех и наистина го заслужават. Аз имам лично предизвикателство да спечеля един ден на родна почва. Бях много близо тази година, но ще се върна и ще спечеля!” „Франк, Себастиен и аз сме очевидно разочаровани, че не спечелихме, но няма как да не бъдем щастливи за отбора, при положение, че тази победа беше толкова желана.”, каза Стефан Саразен.
Бруно Фамин (Технически директор, Peugeot Sport):
„Нямахме никакви технически проблеми този уикенд; само няколко инцидента на пистата, които объркаха някои от плановете ни. Peugeot 908 HDi FAP доказа надежността си срещу Audi, които бяха практически непобедима сила от десетилетие. Тази победа е резултат от 4-годишните ни усилия.”


Коментари

Добави коментар

Реклама