Новини » Автоновини

Porsche и Ssangyong - в арабски ръце?



17.06.2009г 

Porsche и Ssangyong - в арабски ръце? Според непотвърдена информация, разпространявана в южнокорейската преса, близкоизточна страна е проявила интерес към закупуване на значителен дял в елитния местен атомобилостроител Санг Йонг - производител на високопроходимите автомобили Рекстън, Кайрон и Екшън и на луксозната лимузина Чеърмен. Мълвата, позоваваща се на "добре информирани източници" се подхранва и от изказване на катарския престолонаследник Шейх Тамим Бин Хамад Ал Тани, направено по време на срещата му с президента на Южна Корея Мюнг-Бак Ли в края на май, в което той подчертава нуждата на страната си да поощри развитието на автомобилната промишленост. В началото на юни катарският министър на финансите Юсеф Камал потвърди, че катарското правителство обмисля придобиването на дялове и в претоварената с дългове Порше - намерение, за което за пръв път се разбра от изявление на Катарския Министър-председател през миналия месец. През месец май Министър-председателят на немската провинция Долна Саксония, която притежава 20 процента от правата за гласуване във Фолксваген, заяви, че провинцията е склонна да приеме закупуването на дял във Фолксваген от арабски инвеститор. Долна Саксония е вторият по големина акционер след Порше. На 9-и юни говорителят на Порше Албрехт Бамлер съобщи пред агенция Блумберг, че в момента преговорите с Катар вървят усилено.
Катарската заинтересованост към елитните автомобилостроители идва малко след закупуването от Абу Даби на 9.1 процентен дял в компанията Даймлер, притежаваща висококачествените автомобилни марки Мерцедес-Бенц, Смарт и Майбах.
То бе извършено чрез поделението Аабар на държавната фирма IPIC, за почти два милиарда евро. Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани беше на официално посещение у нас, заедно със съпругата си, през месец Април, а през 2007 година беше награден от Президента Първанов с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" с лента, във връзка с изключително големите му заслуги за решаването на случая с българските медици в Либия. Катар е една от най-богатите страни в света с годишен доход на глава от населението от 93 хиляди долара, а по залежи на природен газ се смята за третата държава в света след Русия и Иран. Запасите й на нефт се оценяват на 15 млрд. барела.


Коментари

Добави коментар

Реклама