Новини » Автоновини

Шофирайте внимателно! Идват рекордни жеги!



23.07.2009г 

Шофирайте внимателно! Идват рекордни жеги! По данни на НИМХ-БАН на 24 и 25 юли България ще бъде засегната от гореща вълна. Температурите ще се повишат до екстремно високи стойности. В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите
ще надвишат 35 градуса
, а в отделни райони в низините ще бъдат
над 40 - до 43 градуса
. По-ниски, под 35 градуса се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока. Захлаждане ще настъпи в неделя, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15 градуса.
Autoplanet1 напомня:
шофирайте внимателно, правете почивки по време на пътуването, приемайте достатъчно количество безалкохолни напитки, не превишавайте скоростта, проявявайте разбиране и толерантност на пътя.
Общи съвети към шофьори и пешеходци:
-Да се избягват следобедните часове за извършване на дейности на открито, особено от хора страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора. -За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи. -Да се поемат повече течности, с цел да се избегне обезводняване на организма. - Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности. -Употребата на алкохол може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми. - Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства - напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне 40 градуса) и в охладено помещение трабва да става внимателно. При влизане в автомобила трябва да се отварят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият преход от топло към студено и обратно, при температурна разлика по-голяма от 10 градуса може да предизвика колапс, особено при хора със сърдечно-съдови заболявания. -Първите признаци на слънчевия и топлинен удар са: зачервена, суха кожа, липса на потене и слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата и да се потърси квалифицирана помощ на телефон 112.


Коментари

Добави коментар

Реклама