Новини » На път

Бури и валежи в следващите 48 часа. 10 съвета за шофиране в дъжд



05.08.2009г 

Бури и валежи в следващите 48 часа. 10 съвета за шофиране в дъжд Интензивни валежи, придружени с гръмотевици, се очакват през следващите два дни, предупреждават от „Гражданска защита". По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес след обед над западните райони ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места там ще превали и прегърми. През следващото денонощие
над Западна и Централна България ще настъпи съществена промяна на времето
. Атмосферата ще бъде силно неустойчива. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат валежи и ще се развият гръмотевични бури. Очакват се локални интензивни валежи и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. В районите с по-интензивни валежи ще бъдат предприети мерки за ограничаване риска от наводнения и намаляване на последствията за населението. Предупреждението е изпратено и до областните управители, кметове на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт. Autoplanet1 напомня на шофьорите да се движат със съобразена скорост в съответствие с атмосферните условия и с възможностите си. Особено важно е във влажното време да се спазва дистанция от шофьорите, тъй като спирачният път значително се удължава.
10 съвета за шофиране в дъжд:
(milovidna.com)
1.
Поддържайте голяма дистанция с колата пред вас. Това е добре по две причини: ако колата пред вас направи нещо непредвидимо или попадне в опасна ситуация, вие ще имате време да реагирате/спрете, преди да се блъснете в нея. Другото предимство е, че ако колата зад вас ви блъсне няма да имате проблем с предницата и ще поправяте само задната част на колата.
2.
Намалете малко скоростта. Помнете, че при мокър асфалт спирачният път е по-дълъг, особено ако и гумите ви не са хубави.
3.
Включете светлините – това помага на другите шофьори, защото ви виждат по-лесно.
4.
Стойте нащрек и внимавайте за светлините на стоповете пред вас. Имайте едно на ум, че колата пред вас може да няма работещи стопове. Пешеходците, животните и всичко, което е в близост до пътя става по-малко забележимо, така че внимавайте за каквото и да е движение в страни от пътя.
5.
Никога не карайте в дълбока вода, особено ако не виждате пътя или земята, а ако е вечер просто пропуснете пътуването. Ако все пак е важно да преминете, тогава слезте от колата и проверете дълбочината, ако е над дъното на колата и стига до вратите, не е добра идея да продължите.
6.
Отбийте от пътя, особено ако не се вижда земята от проливния дъжд. Най-добре да го направите на оживено място – паркинг, магазин, бензиностанция. Лошо осветеният път е непредсказуем и в съчетание със силен вятър и проливен дъжд правят шофирането рисковано. Ако сте отбили край пътя не забравяйте да включите аварийните светлини, за да могат другите шофьори лесно да ви виждат.
7.
Дръжте под ръка кърпички, за да почиствате предното стъкло, ако се изпоти.
8.
Намалете скоростта, когато наближавате завой, за да понижите риска от водна възглавница. Водна възглавница е, когато има вода между пътя и гумата на колата, което води до липса на сцепление. Ако ви се случи такова нещо добре е да не натискате спирачката и да не въртите кормилото рязко.
9.
Дръжте и двете си ръце на кормилото, защото може да се случи да попаднете в дупка пълна с вода и тогава здравият захват ще ви спаси да не кривнете от пътя.
10.
Чистачките трябва да се сменят веднъж годишно, а защо не си купите едни резервни в багажника, така ако се наложи да ги смените в голяма буря, ще бъдете подготвени. Лек път!


Коментари

Добави коментар

Реклама