Новини » Автоновини

Новият GM - живот след фалита



10.08.2009г 

Новият GM - живот след фалита

В началото на юли стартира работата си новата компания . Името General Motors Company не е ново и е принадлежало на концерна от 1908-а до 1916-а година.Главен акционер на новия GM е министерството на финансите на Щатите, което държи 60,8% от акциите. Други 17,5% са в ръцете на профсъюзното обединение за пенсионно и медицинско осигуряване UAW, 11,7% са на правителствата на Канада и провинцията Онтарио, а останалите 10% акции са още в "старата" компания, която е преобразувана в Motors Liquidation Company.

Продажбите на държавните акции ще стартират през следващата година, като целият им пакет ще бъде разпродаден след погасяването на дълговете към държавата - към 50 милиарда долара.

Шеф на новото предприятие е Фриц Хендерсън, предишен главен финансист на компанията, председател на директорския съвет е Едуард Уайтъкър, работил преди в комуникационната компания AT&T, а като вице-президент по развитието се върна "вечният" Боб Лутц.

Към края на следващата година в състава на General Motors ще останат 34 американски завода вместо сегашните 47, сътрудниците ще се съкратят от 91 000 до 64 000, а дилърската мрежа ще намалее на половина - до 3600 центъра.

От американските марки оцеляват Chevrolet, Cadillac, Buick и GMC. Hummer и Saturn вече са продадени на китайците от Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery и на американската дилърска компания Penske Automotive Group.

От външните подразделение на General Motors Saab е продадена на шведския производител на суперколи Koenigsegg, а за Opel се води истинска битка. Сега 35% от акциите на старата немска марка са на новия GM, останалите 65% са във временен попечителски фонд. За тях претендират две групировки - американо-белгийската инвестиционна компании RHJ и дуетът Сбербанк - Magna.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама