Новини » Любопитно

Баварките чукнаха осем десетака



12.08.2009г 

Баварките чукнаха осем десетака На 9 юли 1929-а година сутринта излиза първата реклама на баварците, която съобщава, че BMW е вече и автомобилен производител. На малка церемония в шоурум на марката в Берлин е представен малък автомобил под обозначението 3/15 PS DA 2, в което двете букви са съкращение на “DeutВ популярния език, обаче, колата много бързо си извоюва краткото, но изразително име, останало в историята - “Dixi”.
Най-първият от тези малки и много атрактивни автомобила е направен на 22 март същата година в завод на BMW, разположен край тогавашното берлинско летище Йоханищал и предназначен само за производство на автомобили. Още тогава си проличават типичните и днес за марката черти, като ефикасност и динамичност, качества, които между впрочем вече са извоювали по това време на BMW име на производител на икономични, високодинамични и мощни продукти, като самолетни двигатели и мотоциклети.
Малко преди на радиатора на колата да се появи сегашното лого на бяло-синия пропелер, Dixi вече е претърпяло първите си промени с новата, по-яка стоманена конструкция на шасито. Това помага на колата да е сред най-модерните за времето си и новият модел BMW 3/15 печели международното състезание Alpine Rally още при първото си участие през 1929-а, преодолявайки успешно алпийските проходи по време на петдневната надпревара.
Dixi печели голям брой почитатели, заради икономичността си за експлоатация и относително ниската си цена от 2200 райхсмарки. Колата харчи средно по шест литра на 100 км път, което още от стартирането й я прави по-икономична от железопътния транспорт тогава.
Автомобилите на BMW предлагат супер-технически решения почти от самото начало на съществуването си. Инженерите на марката непрекъснато разработват нови технологии за подобряване ефикасността на моделите и експлоатационните им качества. Какъв по-добър пример от това, че спряганото като супер-съвременно решение днес за променлив ход на клапаните е прилагано и патентовано от баварците още в модели от 1938-а. За пръв път подобно решение е приложено в някои прототипи на авиационния двигател BMW 802, който развивал невероятните за времето си 2500 к.с.
През 1940-а BMW представя на света още едно, супер-модерно днес качество – леката конструкция. BMW 328 Kamm Racing Coupe е изключителен пример на супер-постижения в моторните спортове и заради това си качество. Леката тръбна пространствена рама на колата тежала едва 32 кг. Заедно с останалата част от конструкцията на колата, също направена от алуминий, и шестцилиндровия си двигател колата тежи едва 760 кг. Превъзходната й аеродинамичност, шлифована от Вилибалд Кам, един от пионерите на модерните аеродинамични линии, позволила на колата да има коефициент на аеродинамично съпротивление от само 0.27. Tова, заедно с мощността от 136 к.с. на двулитровия мотор, й позволявало да развива максимална скорост от 230 км/ч.
BMW се връща към тази разработка след войната, използвайки я през 1961-а за модела си BMW 700 RS. Този автомобил тежал едва 630 кг, двигателят имал само два цилиндъра, ходов обем 0,7 литра, мощност от 70 к.с. и позволявал на автомобила да развива максимална скорост от 160 км/ч. Зад волана със знаменития пилот Ханс Щук, този автомобил бил непобедим в планинските състезания.
През 1968-а BMW възстановява традицията от 30-е години на шестцилиндровите двигатели за автомобилите си с новия моделен ред 02. Тогава дебютират моделите BMW 2500 and 2800, които връщат компанията в пазарния сектор на големите седани и купета. Техническа новост при тях са тройно хемисферичните горивни камери, осигуряващи подобрено турбулентно изгаряне и висока горивна икономичност. 2,5-литровият мотор е с мощност 150 к.с., 2,8-литровият дава 170, което позволява достигането на скоростната граница от 200 км/ч.
Сред най-добрите спортни модели за времето си е направеният през 1971-а BMW 3.0 CSL. Колата има специални устройства за аеродинамично притискане и изцяло закрито дъно. Сборът от лекота, мощност и скорост прави модела непобедим дълги години в Европейският шампионат за туристически автомобили от 1973-а до 1979-а година.
По време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972-а BMW представя първият си електрически автомобил на базата на модела 1602. Тази традиция се възобновява и днес, като марката е сред световните лидери в сегмента на електроколите.
Само година след това BMW става пионер и в друга област – представен е моделът BMW 2002 turbo – първият сериен автомобил в Европа с принудително пълнене на мотора.
Не по-малко важна стъпка правят баварците през 1978-а със супер-спортния модел BMW M1, предложил мотор с по четири клапана на цилиндър. Всъщност BMW използва тази технология в състезателните си коли от края на 60-е години, а в началото на 70-е успешно я внедрява в серийноте си модели.
Само година след това е използван стандартно и електронен мениджмънт на работата на двигателя в модела BMW 732i, който позволява напълно да се прекрати разхода на гориво в някои режими на движение. През 1981-а е монтиран и първият иконометър в моделите от 5-а серия.
Изключително революционна и вътре в самата компания е била идеята марката да предложи дизелов автомобил, но това става през юни 1983-а с модела BMW 524td. Колата комбинира типичната динамичност на баварка с висока икономичност, предлагана от двигателна дизелова гама с ходови обеми от 2 до 2.7 литра. 2,4-литровият вариант развивал мощност от 115 к.с. и имал среден разход на гориво от 7.1 литра на 100 км път, при динамика като максимална скорост от 180 км/ч и ускоряване от 0 до 100 км/ч за 12.9 секунди.
В началото на 80-е години на миналия век BMW стартира разработката на водороден автомобил и заедно с германския Изпитателен институт за космическа технология построява няколко прототипа през 1984. BMW поддържа това направление през годините, като последователно прави водородни варианти на всички последователни модели от 7-а серия.
Развитието на постиженията в борбата със съпротивлението при движение води до създаването на два спортни модела в края на 80-е години. Първият от тях е BMW Z1, което има не само изключително леко тяло, заради използваните в него специални синтетични материали, а и нисък коефициент на аеродинамично съпротивление от 0.30. Вторият е BMW 850i Coupe, който има съпротивителен коефициент от едва 0.29. През 1991-а BMW отново се връща към темата за електроколите, представяйки модела си E1. Tози изцяло електрически автомобил предлага достатъчно място за четирима и багажът им. Колата има тяло, изработено от екстурзионно пресован алуминий и пластмасови повърхностни панели. През 1992-а BMW представя ново поколение система за променливо газопълнене – BMW VANOS, през 1995-а и подобрението й двоен /double/ VANOS. През 1995-а е представено поредното поколение на 5-а серия, този път с „интелигентна“ олекотена конструкция. Шасито и окачването на автомобилите е изцяло алуминиево, което позволява намаляването на общата им маса с 30%. Принос за това има и изцяло алуминиевият двигател, който е с 30 кг по-лек. През същата година BMW пуска в серийно производство моделите 316g и 518g, първите в Европа, работещи с природен газ. Те имат намалени с 20% емисии на CO2 и 80% намаление на въглеводородите. Новият век баварците посрещат с развитие на технологията VANOS в напълно новата VALVETRONIC, която позволява намаление на разхода на гориво с цели 12%. Основното направление в което днес BMW работи се нарича BMW Efficient Dynamics. Става дума за технологии като възстановяване на енергията при спиране, системите Start/Stop, помощни системи, работещи само при нужда, интелигентно развитие на масите в моделите, активно аеродинамично развитие. Принципът е всеки нов модел на марката да превъзхожда предишния по отношение на икономичността и динамичността си.
Според последните данни, моделите на BMW Group през 2008-а година са имали общ среден разход на гориво /fleet consumption/ от едва 5.9 литра на 100 км път. Наистина повече от достоен резултат след 80-е години история...sche Ausfuhrung” или „немската визия“.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама