Новини » Еко-ауто

Хибридните автомобили опасни за пешеходците14.08.2009г 

Хибридните автомобили опасни за пешеходците

Безшумното им движение при ниска скорост е предпоставка за пътни инциденти с пешеходци. Нов закон ще задължи производителя да постави изкуствена шумогенерация.

Хибридните автомобили, включително известният модел на TOYOTA Prius, са официално признати като опасни за човешкия живот. И така, след толкова дълга работа на инженерите, техните автомобили се оказаха потенциална заплаха за живота на пешеходците. Главната опасност е в хваленото безшумно движение на автомобила.

В Япония служители от министерството на транспорта са провели тестове, в резултат на които се оказва, че много пешеходци, особено възрастни граждани и хора с увредено зрение, не забелязват приближаването на хибрида. Когато превозното средство се движи само чрез електрическия си мотор, както често се случва по време на шофиране при ниска скорост в жилищна зона, то става почти невидимо и недоловимо.

Японски служители са намерили оригинално решение как да се справят с проблема. До края на годината ще бъде приет тъй нареченият законодателен шум. Това е закон, който ще задължи производителите на безшумните машини да оборудват моделите с изкуствена шумогенерация, така че пешеходците да бъдат в състояние да се ориентират и да имат време да реагират при наближаването на хибрид. Все още не е решено какъв тип да бъде този шум - дали трябва да имитира звука на двигател с вътрешно горене, или да се предупредят хората по някакъв друг начин. Също така е неизвестно дали системата да е винаги включена, или може да бъде ограничена при ниска скорост в съответния градски трафик.

След като бъде приет този закон в Япония, такъв ще влезе в сила и в американското законодателство, където хибридите стават все по-популярни.


Източник: Speed Press


Коментари

Добави коментар

Реклама