Новини » Автоновини

Гърция намали данъците при продажба на автомобили



25.08.2009г 

Гърция намали данъците при продажба на автомобили Правителството на Гърция
намали данъците
при продажба на автомобили, както и вносните мита за тях, и бързо помогна на дилърите да изпразнят препълнените си със стока складове. Гръцката икономика, за която се предричаше дълъг период на излизане от кризата, практически ще забрави за нея още през следващата година.

Временната отмяна от страна на министерския съвет на Гърция на редица данъци при продажбата на леки коли, предизвика рязък скок в продажбите -
само за две седмици пазарът скочи с над 40%
, според изследване на гръцката държавна телевизия. Става дума за намаляване с 50% върху данъците за оформяне регистрацията на нови автомобили, което съответства на намаление от 500 до няколко хиляди евро за един автомобил.

Пазарът в южната ни съседка не само не достигна миналогодишните си показатели, но ги и задмина с цели 40%. Намаленията приключиха на седми август, което предизвика вълна от купувачи, които буквално ометоха шоу-румовете на вносителите. Независимо от кризата гърците предпoчитат да купуват вcъдeходи, където получават и най-големи намаления.


Докато продавачите на нови автомобили се радваха на вълната купувачи, автоджамбазите бяха изпадали в униние. При тях са се търгували само маломощни коли, не по-стари от седем години. Оказва се че при другите видове автомобили е по-изгодно да се купуват нови машини.

Гръцкото правителство е заявило, че засега е доволно от мерките си за подръжка на пазара и засега няма да ги продължава. Международният валутен фонд и Еврокомисията предсказват на Гърция лека рецесия за годината и пълно възстановяване на икономиката през следващата година.

Източник: auto-press.net


Коментари

Добави коментар

Реклама