Новини » Автоновини

Mini навърши половин век



27.08.2009г 

Mini навърши половин век Идеята за създаването на Mini принадлежи на Леонард Лорд (Leonard Lord), който през 50-те години на миналия век оглави концерна British Motor Corporation. През това време търсенето на малолитражки бележи бум и Лорд разбрал, че на Англия е нужен точно такъв автомобил родно производство. Изпълнението на замисъла е било поръчано на конструктора Алек Исигонис. Той получил указание, според което габаритите на машината не трябва да превишават 3×1,2×1,2 м.
След като приложил редица иновативни решения, Исигонис сглобил прототип на модела от 1957 година, а през август 1959 година новата кола се появила на пазара.
Тогава автомобилът е носил името Austin 7 или Morris Mini Minor. Едва от 1961 година машината се казва Mini. 40 години след това Mini е снет от конвейра.
През 2001 година баварският концерн BMW вдъхва нов живот на машитана, като започва производството на този Мini, който мознаваме днес.
Така се стига до 26 август 2009 година, когато британската марка отпразнува своя юбилей.
На практика вече няколко пъти Mini зарадва с подаръци феновете на марката – от колекция ексклузивни облекла до мащабен фестивал в Силвърстоун.
По време на самия рожден ден Mini представи
нов концептуален автомобил-купе
, който ще дебютира на автосалона във Франкфурт.



Коментари

Добави коментар

Реклама