Новини » Еко-ауто

Правила за икономично шофиране



28.08.2009г 

Правила за икономично шофиране Първото правило е да се провежда редовна техническа поддръжка на автомобила в съответствие с предписанията на производителя. Следващото засяга само водачите на Insignia ecoFLEX и се състои в отчитане и спазване на съветите на индикатора за смяна на предавката. Визуалното изображение на препоръчаната предавка е разположено на дисплея в основния блок контролни прибори на арматурното табло между километража и скоростомера и подсеща водача да премине към по-висока предавка в случаите, когато управляващата електроника на двигателя счита, че така ще се намали разхода на гориво.

Дори и без това устройство, следенето и изпълнението на следните няколко правила биха довели до значителна промяна.

Опитайте, за вас ще бъде удоволствие!


1.Намалете оборотите на двигателя, избягвайте червената зона на скалата на оборотомера и винаги използвайте най-високата възможна в момента предавка.
2.Преценявайте добре движението на автомобилите пред вас и вдигнете крак от педала на газта, когато видите, че те нямаляват и спират.
3.Избягвайте рязкото ускоряване и спиране.
4.Редовно проверявайте правилното налягане на гумите. При Insigniа то е указано върху стикер на рамката на предната лява врата. Повечето автомобили от марката Opel могат да бъдат оборудвани допълнително със система за следене на налягането в гумите.
5.Освободете се от товара. Отстранете всичкия излишен багаж от автомобила, тъй като допълнителното тегло е равносилно на допълнителен разход.
6.Използвайте крузконтрола винаги, когато условията на пътя го позволяват. Използването му увеличава пробега с едно зареждане, спомагайки за поддържане на постоянна скорост на движение.
7.Изключвайте двигателя на автомобила винаги, когато считате, че престоят ще трае повече от три минути.
8.Климатичната инсталация консумира енергия и трябва да се използва пестеливо. В същото време не бива да се забравя, че шофирането с отворени странични прозорци е още по-неикономично поради повишаването на въздушното съпротивление на автомобила.
9.Избягвайте твърде кратките отсечки, тъй като студеният двигател изразходва почти двойно повече гориво от този с оптимална работна температура.
10.Планирайте внимателно маршрута си и избягвайте натоварения трафик и задръстванията.

Източник: auto-press.net



Коментари

Добави коментар

Реклама