Новини » На път

България ще използва добрите практики на Нидерландия за намаляване на произшествията по пътищата



02.09.2009г 

България ще използва добрите практики на Нидерландия за намаляване на произшествията по пътищата Състоянието на безопасността на движение в България бе анализирано от работна група експерти на “Пътна полиция” – МВР – Холандия. Засегнати са ефективността на дейностите на “Пътна полиция” и на други отговорни институции, имащи основни ангажименти по този проблем. Анализът е по компонент 4, “Трафик”, от Програмата за изпълнение на Меморандум за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Нидерландия за периода 2008 – 2010 г..
„Впечатлен съм от високото ниво на форума, което потвърждава важността на темата – намаляването на жертвите на пътя”, заяви заместник-посланикът на Нидерландия у нас Мартайн Елхерсма.
Министър Цветанов изказа благодарност към заместник-посланик Мартайн Елхерсма и към всички, работили съвместно по изготвянето на анализа. “Видяхме къде реално се намира България. Съществуват добри практики, които можем да вземем”, каза вътрешният министър и си пожела България да се доближи до нивото на Нидерландия.
“39 000 души са загиналите при катастрофи за една година в страните от Европейския съюз, а по пътищата на нашата страна за една година загиват 1000 души, 10 000 са ранените, като 30 % от тях остават инвалиди.
На 1 млн. души – жители на България – 131 са жертвите на катастрофи за една година. Така страната ни се подрежда на 21-о място в ЕС по този показател.
Нидерландия е на второ място с 43 жертви на 1 млн. жители. Тази статистика е изключително тревожна. Има сериозни предизвикателства пред правителството и неправителствения сектор в борбата с предотвратяване на пътните произшествия. Всички трябва да работим интегрирано в тази насока”, посочи министър Цветанов. Той разясни и представения по време на срещата добър модел за събиране на глобите, наложени за нарушения на закона по пътищата в Холандия. Там
обжалването на глобите става едва след като те бъдат платени
. Ако глобите не бъдат платени 6 седмици, лихвите са в сериозен размер и това принуждава хората да си плащат навреме. Тази практика ще бъде обсъдена и в България. „Формата на глобата не е да повишиш санкцията, когато не можеш да събереш глобите. Трябва да ограничим корупционния елемент, защото когато се увеличава глобата, се увеличава и възможността за корупционни практики”, подчерта Цветан Цветанов, допълвайки, че е необходимо работата да бъде подобрена с допълнителни технически средства, които ще доведат до ограничаване на субективността. Необходимо е и подобряване на инфраструктурата, тъй като тя е една от основните причини за катастрофи в страната. В Нидерландия събраните средства от глоби се влагат в подобряването на инфраструктурата и тази мярка ще бъде обсъдена и в България, заяви вътрешният министър. Друга причина за множеството катастрофи е манталитетът на българина. „Практиката показва, че когато българските водачи излязат извън страната, стават много дисциплинирани и спазват правилата за движение на държавата, в която са”, коментира министър Цветанов. Основен акцент при работата за противодействие на пътно-транспортните произшествия е и образованието на подрастващите. Според министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, 6-е часа годишно за обучение на децата по правилата за безопасност на движението не са достатъчни. Тя подчерта обаче, че проблемът е основно в качеството на тяхното провеждане. Темата за обучението на участниците в движението трябва да се разглежда в по-широк смисъл, включително като необходимост от промяна на манталитета. Вярвам, че преди началото на новата учебна година Министерството на образованието, младежта и науката ще срещне подкрепата на МВР за оценка на ситуацията около училищата и повишаването на пътната безопасност, заяви министър Фандъкова. Министър Цветанов обеща за първия учебен ден – 15 септември - да бъде създадена допълнителна информираност за водачите на превозни средства. “Всеки един от нас трябва да даде максимума и с помощта на медиите ще дадем гласност на всички мерки”, заяви той и посочи необходимостта от използване на интернет за популяризиране на правилата за движение.




Коментари

Добави коментар

Реклама