Новини » Автоновини

Хибридът - ще го бъде ли у нас



11.09.2009г 

Хибридът  - ще го бъде ли у нас Светът познава хибридните автомобили вече повече от десетилетие. Първият сериен хибриден автомобил Toyota Prius започва да се продава през далечната вече 1997 г. Отначало само в Япония, а скоро се разпространява и в останалия свят.
Новото хилядолетие пък не само даде гласност на този тип автомобили с двигател с вътрешно горене и електромотор, а ги направи страшно привлекателни за клиентите. В повече страни по света при покупката на хибриден автомобил се ползват редица привилегии.
В Англия например с хибридна кола може да се влиза в центъра на Лондон без да се плащат такси за задръствания, в Германия се ползва държавна помощ и се плащат далеч по ниски данъци. Начините да се стимулира покупката на екологичен автомобил са безкрайни.
У нас хибридите присъстват от около 5 години, но това присъствие е по-скоро фиктивно, отколкото реално. Да притежаваш хибриден автомобил в България не носи никакви ползи, а само негативи. Заради високите технологии и скъпите компоненти хибридите не са евтини коли, а у нас
Не се ползват преференции, ако караш екологично чист автомобил. Тоест трябва да платиш по-скъпо, без да имаш кой знае какво предимство, освен по-ниският разход на гориво. При това положение единствената причина, поради която хората си купуват хибриди, е личната заинтересованост към опазването на околната среда.
Въпреки това в България вече се продават доста хибридни автомобили. Най-евтиният начин да се сдобиеш с такъв е Honda Civic Hybrid. При него са комбинирани 1.3-литров бензинов мотор с електродвигател. Моделът ползва така наречената IMA система на Honda.
С новият модел Insight, който дебютира на автосалона в София, Honda става една от екологично ориентираните марки на пазара. Най-много хибридни автомобили обаче предлага Lexus. Ползвайки технологията HSD (Hybrid Synergy Drive) на Toyota, луксозната марка има цели 3 хибридни модела и покрива доста сегменти на пазара на луксозни автомобили. При тях обикновено разходът е по-голям, отколкото на компактните коли, а хибридната система носи големи предимства.
Lexus предлага луксозния седан GS450h, новия всъдеход RX450h, също дебютирал на автосалона в София, и лимузината LS600h. Конкурент на последния модел е Mercedes S400 BlueHybrid, дебютирал у нас на същото изложение. И последно, но не на последно място – Toyota Prius. Това беше първият хибриден автомобил на българския пазар и все още е най-продаваният модел с такава технология. На изложението в София бе премиерата на поредното, трето поколение на Prius.

Хибридите на българския пазар

Модел Цена
Honda Civic Hybrid n/a
Honda Insight n/a
Lexus GS450h 124 900 лв. с ДДС
Lexus RX450h 125 500 лв. с ДДС
Lexus LS600h 229 950 лв. с ДДС
Mercedes S400h 180 420 лв. с ДДС
Toyota Prius 53 480 лв. с ДДС

Държавно стимулиране за покупката на хибриди

Държава Преференци при покупката на хибрид
Австрия Общо €800 бонуси
Белгия 15% намаление на данъците и таксите (максимум €4530)
Гърция Не се плаща данък при покупката на хибридни коли
Ирландия Отстъпка €2500 от таксите за регистрация и възможно най-нисък пътен данък
Испания €2000 и €1800 намаление на цената в Андалусия и Кастиля Леон и 75% намаление на цената за държавни служители
Италия До €2800 намаление на цената
Люксембург €750 намаление на данъците при покупка
Португалия 50% отстъпка от данъка при покупка
Словения няма данък при покупката на хибридна кола
Унгария фиксирана намалена такса за регистрация
Франция €2000 директно намаление на цената
Холандия До €6400 намаление от данъците и таксите при покупка и 50% по-нисък пътен данък
Швейцария в зависимост от хибрида между 1000 франка и 50% намалениe от цената Швеция 10 000 шведски крони намаление на цената

Източници: КА, capital.bg


Коментари

Добави коментар

Реклама