Новини » На път

Детска полицейска академия се включи в акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя”



15.09.2009г 

Детска полицейска академия се включи в акция  “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя” В първия учебен ден Детска полицейска академия и РПУ– Стара Загора проведоха единадесетата съвместна кампания за осъществяване на действен контрол върху движението на моторните превозни средства и пешеходците в районите на училищата под мотото “Знам и спазвам правилата”. Час преди първия звънец на учебната 2009/2010 година членовете на ДПА раздаваха на ученици и родители стикери, флайери и специални светлоотразителни гривни, предоставени от Информационен център “Европа”. Младите полицаи напомниха на своите връстници, че всеки трябва да познава и спазва правилата, а на техните родители – че със своя пример дават модел за безопасно поведение.

Преди и по време на тържествата за откриване на новата учебна година в районите на всички училища в областта е организирано
засилено полицейско присъствие
. Униформени служители следят за спазване ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки; контролират правилното пресичане от страна на пешеходците и регулират движението на МПС, за да осигуряват безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.
Засиленият полицейски контрол в районите на
най-рисковите кръстовища край училищата
в старозагорско ще продължи през цялата учебно 2009/2010 г. През първите два месеца от учебната година полицейски служители ще посетят училищата и ще беседват с децата и родителите по проблемите на безопасността на движение.

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите им. Статистиката показва, че
повече от половината от пострадалите деца
, са претърпели пътни инциденти като пътници в автомобилите, управлявани най-често от техните родители. Немалък процент от децата са пострадали като неправоспособни водачи на велосипеди, мотопеди и автомобили, възползвали се от либералното отношение или непредпазливостта на собствениците на превозните средства. Една четвърт от пострадалите деца са пешеходци и те са главно ученици в начален етап. Затова пътните полицаи препоръчват майките и бащите на най-малките ученици използват първите дни на учебната година, за да припомнят на децата си правилата за безопасно движение на пешеходците. И да не забравят най-важното -че детето може да знае правилата, но прави това което вижда -
примерът на родителя е изключително важен
.



Коментари

Добави коментар

Реклама