Новини » Еко-ауто

Karma и Nina осигуриха на Fisker Automotive 528.7 милиона долара



23.09.2009г 

Karma и Nina осигуриха на Fisker Automotive 528.7 милиона долара Fisker Automotive направи сериозна крачка към серийното производство на
хибридните си plug-in модели
, cлед като държавният департамент по енергeтика на Щатите обяви, че му отпуска заем от
$528.7 милиона
.

От Fisker съобщиха, че ще използват парите за два проекта - $169.3 милиона за да завършат развитието на модела си
Karma
/луксозен plug-in хибрид с цена от $87 900/, който трябва да излезе на пазара през следващата година, а останалите за финансиране развитието на нова моделна линия малки хибридни автомобили, наречени проект
Nina
, които ще струват базово около $39 000. От Fisker обещават да развият мощностите за производство на тези малки хибриди до 75 - 100 хиляди годишно, след 2012-а.

Fisker вече има подписани договори с 27 официални дилъра и вече нае бившият шеф на Maserati Северна Америка Марти Еулберг да води глобалните действия по продажбите и маркетинга. Държавната инвестиция ще помогне да се спасят или отворят поне още 5000 работни места във Fisker.

Заемът е част от програмата за заеми на енергийното ведомство за подпомагане производството и развитието на напредничави технологии в автомобилостроенето, за която правителството е отпуснало общо 25 милиарда долара.

Освен Fisker за финансиране по подобна развойна дейност са одобрени още Ford Motor Co., Tesla Motors и Nissan Северна Америка.

Източник: auto-press.net


Коментари

Добави коментар

Реклама