Новини » Автоновини

Opel разширява соларната си офанзива в Европа



28.09.2009г 

Opel разширява соларната си офанзива в Европа Opel разширява инициативата си да стимулира производството на регенеративно електричество чрез изграждане на слънчеви генератори на покрива на производствените си комплекси в Рюселсхайм и Кайзерслаутерн. Съвместно с партньорите си Tauber-Solar и SOLON SE, Opel ще добива 13 мегавата енергия от слънцето и по този начин ще намали емисиите на CO2 с около 7 500 тона на година от завода си в Рюселсхайм.

Работата започна през юли, а
първите елементи ще бъдат инсталирани в края на есента
. Слънчевите панели ще обхванат обща площ от
225 000 квадратни метра
. Opel си партнира с Tauber-Solar-Energie und Wärmetechnic GmbH за изграждането на електроцентралата в Рюселсхайм и със SOLON SE за планирането, доставката на компоненти и функционирането му.

Заедно със слънчевия генератор, разположен на покрива на завода на Opel в Сарагоса, Испания, Opel ще има огромна мрежа от соларни покривни генератори в Европа. Слънчевият проект на Opel ще продължи да се разраства и с производствения комплекс в Кайзерслаутерн. Енергийните специалисти в Opel изследват целесъобразността на изграждането на слънчеви генератори на покривите на различни обекти в Европа.

"Опитът ни с първия слънчев генератор на покрива на завода в Сарагоса е абсолютно положителен и затова решихме да разширим програмата. Със следващата стъпка от соларната ни инициатива показваме нашия ангажимент към мобилността, съобразена с екологията и източниците на енергия," заяви Председателя на надзорния съвет на Opel Карл-Петер Форстер по време на церемония за откриването, на което присъства и Премиерът на Хесен Роланд Кох.

Първият предвестник на соларната офанзива на Opel може вече да бъде видян пред сградата на Adam Opel: Така нареченият Solar Mover - фотоволтаична система, която се върти на две оси, насочва слънчевите клетки към слънчевите лъчи независимо от това в коя част на деня, за да попадне върху тях възможно най-голямо количество енергия.

Ефикасна и екологична: Слънчева енергия за производството на Insignia

Град Рюселсхайм, Tauber Solar, компании и доставчици, специализирани в покривни конструкции си сътрудничат по изграждането на електрическите соларни модули. Tauber има дългогодишен опит в областта на слънчевата енергия и соларните електроцентрали. "Има толкова много покриви, които могат да бъдат използвани за добив на слънчева енергия," отбеляза Леонард Хааф, Управляващ директор на Tauber Solar.

Анке Хунзигер, член на борда на директорите на SOLON, заяви, "Проектът показва предимствата на фотоволтаичната енергия. Електричеството ще бъде произвеждано там където има нужда от него. Щастливи сме, че Opel участва в проекта за възобновяема енергия. Убедени сме, че това ще послужи като пример за всички, които искат да разберат каква може да е ползата от големите и плоски покриви."

Соларните елементи и технологията по монтажа им са осигурени от SOLON. Планирането и управлението на проекта ще се ръководят от Tauber. Слънчевите клетки, които се произвеждат в Германия, са високоефективни и имат 18-процентен КПД. Модулите на SOLON и интелигентната концепция на фотоволтаичните клетки водят до оптимална употреба на наличното пространство.

Заводът в Рюселсхайм се очаква да произвежда 12.35 милиона киловатчаса енергия от слънчевата светлина. Всяко неизползвано електричество, например това, произвеждано през почивните дни на завода, ще преминава в местната мрежа.

"За нас, този последен соларен проект обединява важни елементи. Той е ефикасен, осигурява екологичен източник на енергия и прави решителна стъпка напред към „зелената" електрическа мобилност" заяви Карл-Петер Форстер.


Коментари

Добави коментар

Реклама